x

Hrana koja čini da izgledamo starije!

Trošimo novac i vrijeme kako bismo negovale kožu, dok istovremeno jedemo hranu koja se istoj toj koži surovo ``sveti``.

Zdrava ishrana može učiniti naš ten lijepšim i sjajnijim, a kožu zategnutijom, međutim, ukoliko ne vodimo računa o tome šta jedemo i to će se videti na našem licu, piše ``Daily Makeover``. 

Ova hrana i piće čine da izgledamo starije. 

 

Šećer 

 

Stari krivac za sve i svašta, šećer je zaslužio svoje mjesto i na ovoj listi! Šećer se “kači” za proteine u organizmu i pogoršava neke degenerativne bolesti sa kojima se čovek već bori dok istovremeno ubrzava proces starenja. Zato pažljivo gledajte kada kupujete namirnice – šećer se krije i u onim proizvodima u koje najmanje sumnjate. 

 

Alkohol 

 

Osim što će učiniti da dehidriramo, alkohol će značajno namučiti našu jetru i druge organe koji onda neće biti sposobni da apsorbuju one hranljive supstance neophodne za zdravu kožu. Sa druge strane, ukoliko alkohol unosite u vidu koktela i sličnih slatkih pića, rizikujete da zajedno sa njim popijete i veliku količinu šećera (pogledajte prethodnu stavku). Zato je bolje da ako već pijete alkohol, konzumirate vino ili tekilu uz velike količine vode i biljnih čajeva. 

 

Rafinisana ulja 

 

Bilo bi dobro da izbjegavate sve rafinisano: šećer, žitarice, pa i ulja. Pomislite na suncokretovo ulje, pa se setite pržene hrane iz fast fuda. Sve to je veliki no-no! 

 

Kofein 

 

Ukoliko vam je neophodna šoljica kafe ujutru da biste bili sposobni za ostatak dana, ok, ali sve preko toga bi trebalo da izbjegavate. Kofein podiže nivo hormona stresa kortizola u organizmu, pa ako preterate sa kafom, to je kao da ste se baš iznervirali, a znate kako onda izgledate. 

 

Trans masti 

 

Konzumiranje ovakvih masti dovodi do toga da kože izgleda umorno i nefleksibilno. Trans masti mogu biti krivac i za zakrčenja krvnih sudova, što dovodi do lošije cirkulacije i starijeg izgleda lica. 

 

So 

 

Za so se u organizmu vezuje voda i čini da se osjećamo umorno i otečeno. Tako i naše lice izgleda. 

 

Energetska pića 

 

Ona utiču više na zube nego na kožu. Neki naučnici tvrde da su energetska pića čak osam puta pogubnija po zube nego gazirani sokovi.

 

Izvor: mondo.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.