x

MATTEL

I Barbi i Ken imaju prezime: Znate li po kome su kultne lutke nazvane

Kreacija Kena došla je, naime, kao odgovor na hiljade pisama koja su poštom stizala u ''Mattel'' s molbama da se popularnoj lutki napravi i ''dečko''

Dugo o nekom filmu nije pričano kao o nedavno prikazanoj fantastičnoj komediji ''Barbie'' u režiju Grete Gervig (Gerwig), a otkad je najavljeno da prvi put Barbi (Barbie) stiže i na velika platna, svaki je detalj o lutki iz ''Mattela'' bio tema i na društvenim mrežama.

Po stvarnim osobama

Popularnost lutke Barbi čini se ne opada ni više od pola stoljeća otkad se prvi put pojavila u trgovinama, a nedavno je jedna obožavateljica na Twitteru otkrila i kako i Barbi i Ken imaju prezimena. I dok su neki za njeno i čuli, Ken je svih iznenadio; a nazvan je, baš kao i Barbi, po stvarnoj osobi pa uz ime nosi i srednje ime i prezime.

Zapravo, više je Barbi lutaka; uključujući i ''The'' Barbi; nazvano po stvarnim ljudima, piše NY Post, a Kenovo puno ime je Kenet Šon Karson (Kenneth Sean Carson). Dobio ga je po sinu kreatorice Barbie Rut Handler (Ruth Handler), koja je sa svojim suprugom Eliotom ( Elliot) i suosnivačica ''Mattela''. Inače, Ken se kao muška verzija Barbi lutke na policama trgovina u SAD pojavio u martu 1961., dvije godine nakon što je ''Mattel'' izbacio kultnu Barbi.

Kreacija Kena došla je naime kao odgovor na hiljade pisama koja su poštom stizala u ''Mattel'' s molbama da se popularnoj lutki napravi i ''dečko''; a kako su se kreatori brzo bacili na posao, Barbi je u slobodi i životu solo cure uživala samo dvije godine.

- Ken je osmišljen nakon Barbi, kako bi kod ljudi diljem svijeta poboljšao njen položaj. Taj mit o potrebi za stvaranjem suprotnog spola zapravo je mit iz knjige Postanka - rekla je nedavno redateljica filma “Barbie” Greta Gervig.

Inače, Kenove će obožavateljice možda zanimati i da je prva lutka Kena na sebi imala crvene kupaće i sandale od pluta pa je od prvog dana bio spreman za odlazak na plažu. A prema njegovim vlastitim riječima, Kenet Handler po kojem je Ken nazvan, za razliku od svog plastičnog pandema, nikada ništa ''cool'' nije radio.

Izloženi u muzeju

- Svirao sam klavir i gledao strane filmove. Bio sam štreber, pravi štreber. Sve su cure mislile da sam kreten - rekao je svojevremeno.

Ove se godine inače slavi i 50. godišnjica lutke Ken, pa je po nekoliko modela Barbi i Kena u svom atriju izložio i muzej 20. stoljeća Lakewood's Heritage Center. A iako su Barbi i Ken u očima djevojčica diljem svijeta, logično, odmah bili ljubavni par, njihovi su imenjaci brat i sestra; jer je Barbi ime dobila po kćerki, punog imena Barbara Milisent Roberts (Millicent) od Rut, a Ken po sinu Rut i Eliota Handlera. I druge je lutke iz ''Barbie'' linije njihova kreatorica nazvala po živim ljudima, uglavnom po partnerima svoje djece i svojim unucima.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.