x

Luk ljekovita bomba!

Za luk se može reći da je prava ljekovita bomba - bogat je vitaminima, mineralima, enzimima i esencijalnim uljima.

Nutricionisti tvrde da luk sadrži više od 150 aktivnih sastojaka i upravo ga zbog toga smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Osim toga, luk služi i kao prevencija, pomaže u liječenju mnogih bolesti. Za koji god luk da se odlučite (bijeli, crni, crveni, žuti ili zeleni), jačina ljekovitog dejstva je skoro ista. Njegova osnovna uloga je da uništava sve mirkoorganizme, a pored toga sadrži najmoćnije antioksidanse - cink i selenijum, pa se ne kaže za džabe da pročišćava cio organizam. 

 

- Crni luk sadrži kvercetin koji se inače nalazi i u crnom vinu i borovnicama. Smatra se da kvercetin igra veliku ulogu u prevenciji tumora jer sprečava stvaranje nitrozamina koji, kako je poznato, ima kancerogeno dejstvo. Ono što se takođe manje zna o luku je da je on odličan antihistaminik, odnosno ublažava simptome alergija zahvaljujući tome što njegovi etanolni ekstrakti ublažavaju alergijske reakcije, dok istovremeno tiosulfinati pospješuju širenje bronhija - objašnjava nutricionista Milka Raičević. 

 

Poznato je da luk, naročito crni, snižava holesterol i pomaže kod visokog pritiska. Bijeli se već smatra prirodnim antibiotikom i koristi se u smirivanju kašlja i liječenju bronhitisa. 

 

- Za sve što ima dršku kaže se da čuva kosti, pa tako i mladi luk. On sadrži dosta vitamina A i takođe je poznat kao čuvar zdravlja očiju - dodaje Raičević. 

 

Mnogima, međutim, ne prija kada konzumiraju luk jer od njega imaju nadutost, gasove ili bolove u želucu, budući da luk sadrži i sumpor. Raičević savjetuje da se luk u tom slučaju ne kuva u zatvorenoj posudi kako bi sumpor mogao da ispari. Druga varijanta je da luk isječete na kriške, stavite u šolju, prelijete hladnom vodom i ostavite da odstoji nekoliko sati prije nego što ga koristite za jelo. U vodi će luk izgubiti dio hranljivih sastojaka, ali će, s druge strane, biti lakše svarljiv. 

 

- Luk bi trebalo svakodnevno konzumirati i dodavati jelu bar kao začin. Povremeno u ishranu treba ubaciti divlji luk sremuš koji čisti krv od toksina, a može se jesti kao dodatak salati - poručuje naša sagovornica. 

Hranljiva vrijednost luka (100 grama) 

Komponenta - Bijeli luk - Crni luk 

Voda (%) 62 87,6 

Proteini (%) 5,8 1,5 

Ugljeni hidrati (%) 30 9,5 

Lipidi (%) 0,2 0,1 

Vitamin C (mg) 24 10 

Vitamin B1 (mg) 0,03 0,03 

Vitamin B2 (mg) 0,02 0,04 

Vitamin B3 (mg) - 0,2 

Vitamin A (IJ) - 40 

Kalijum (mg) 110 157 

Kalcijum (mg) 70 30 

Natrijum (mg) - 10 

Magnezijum (mg) 60 9 

Gvožđe (mg) - 0,5 

Fosfor (mg) 42,5 40 

 

Kako da ublažite zadah 

Da biste se riješili neprijatnog zadaha u ustima koji luk ostavlja, dovoljno je da pet do 10 minuta žvaćete peršun i svježe listove mente, šargarepe ili limuna. Pomoći će i ako minut-dva budete mućkali senf u ustima. 

 

Izvor: zena.blic.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.