Mislite da znate kako da spremite jaja? Možda i ne znate!
Kuhar Majkl Rahlmen je izdao novi kuvar, knjigu koja će promijeniti način na koji gledamo na jaja i na njihovo spremanje - "Egg: A Culinary Exploration of the World Versatile Ingridient" je vodič koji govori od spremanju jaja, od prženja do kuvanja.
Prema Majklu, jaje se razlikuje od svega drugog u kuhinji jer postoji toliko načina na koje može da se spremi.
- Jaje je veoma bitno u jelu fritati, jer drži sve sastojke na okupu, a isto tako je i sa mnogim drugim jelima – kaže on u knjizi.
Prema njegovim riječima, mnogi ljudi ne znaju kako da pravilno spreme jaja.
KAJGANA
- Na primjer, kajgana. Ona se veoma često prema, ali ljudi je najčešće spremaju na previsokoj temperaturi. Jajima je potrebna umerena temperatura. Kada ih spremate strpljivo i na umjerenoj temperaturi, ispadnu baš kako treba. Kajgana treba da bude kremasta i slasna, a ne tvrda – piše on.
Neki ljudi pretjeruju sa toplotom, jer ne znaju to, dok drugi ne vole kako jaje izgleda neprženo, pa žele da se što prije isprži, piše on u svojoj knjizi.
Majkl je podijelio i jedan od recepata iz knjige.
FRITATA OD KROMPIRA, CRNOG LUKA I SIRA
POTREBNO JE
mali krompir, oljušten i isjeckan na kockice, 2 kašike maslinovog ulja, so, pola crnog luka isinjenog na kockice, 6 jaja pažljivo izmućkanih, 60 grama isjeckanog čedar sira, 2 avokada, oljuštena i očišćena od koštica
PRIPREMA
Zagrijati pećnicu. U tiganju srednje veličine pomešati maslinovo ulje i krompir uz srednju temperaturu. Posoliti odozgo. Kada krompir dobije blagu braon boju, dodati luk i posoliti ga. Kuvati dok luk ne omekša i miješati krompir i luk.
Jaja staviti u posudu srednje veličine i dodati sir. Posoliti s pola kaišičice soli i promiješati da se sve sjedini. Smjesu posuti preko luka i krompira i smanjiti toplotu ringle. U zavisnosti od toplote, peći nekoliko minuta i paziti da se jaja ne zalepe za posudu. Kada se jaja stvrdnu i masa sjedini, staviti u zagrijanu pećnicu i ostaviti minut-dva dok jaja ne dobiju svijetlobraon boju. Izvaditi i isjeći na trouglove i (po želji) posuti kockice avokada po fritati.
Izvor: zena.blic.rs/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.