x

NJENO SRCE NIJE IZDRŽALO: Jedna od najljepših srpskih glumica IZNENADA JE NAPUSTILA OVAJ SVIJET! (FOTO)

Pozorišna i filmska scena u našoj državi, ali i zemljama bivše Jugoslavije može da se pohvali talentovanim glumicama. Neke od njih su karijeru izgradile i van granica Srbije, a neke, nažalost nisu uspjele da dožive pozne godine i velike jubileje.

Njenoj ljepoti su se svi divili. Zlata Petković rođena je u Svrljigu, 11. februara 1954. godine i svojevremeno je bila Mis Jugoslavije. Osnovnu školu završila je u Smederevu a gimnaziju u Zagrebu.

 

Poslije jedne audicije na koju je slučajno otišla 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najljepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu na kome je izabrana za prvu pratilju Aniti Buturini, budućoj supruzi Miše Kovača.

 

Titula prve pratilje joj je omogućila da ode na svjetski izbor za najljepšu tinejdžerku u Tokiju, na kome je ponijela priznanje Mis fotogeničnosti.

 

- Na tom izboru bilo je više od sedamdeset djevojaka, a ja sam proglašena za mis fotogeničnosti. U Japanu sam provela mjesec dana i upoznala život manekenki i modela, a poslije toga vratila sam se u školu u Beograd. Pohađala sam drugi razred gimnazije i bilo mi je teško da uskladim obaveze i učenje. Na sreću, profesori su uglavnom bili tolerantni - evocirala je uspomene Zlata u jednom intervjuu.

 

Zahvaljujući laskavoj tituli, dobila je prvu filmsku ulogu u filmu “Bubašinter” u režiji Milana Jelića. Poslije snimanja tog filma, Zlata je odlučila da upiše Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu, od čega je brzo odustala jer je završila tek prvi razred gimnazije u to vreme. Samo godinu dana kasnije, Zlata je učestvovala i na izboru za Mis tadašnje Jugoslavije.

 

Akademiju je upisala po završetku srednje škole a u klasi je bila sa Bogdanom Diklićem, Ljiljanom Stjepanović, Snežanom Savić, Ivicom Klemecom, Radošem Bajičem i Lazarom Ristovskim. Odmah po sticanju diplome, reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji “Povratak otpisanih” koja ju je proslavila.

 

Zlata je godinama imala problem sa visokim pritiskom. Javnost je bila šokirana kada joj je 2012. godine pozlilo i tada je pretrpjela moždani udar zbog kojeg je i operisana. Međutim, sedam dana kasnije njeno srce je prestalo da kuca, a Srbija je plakala zbog odlaska jedne od naših najljepših glumica.

 

Sa suprugom, muzičarem Sanjom Ilićem imala je sina Andreja koji se bavio pjevanjem, ali i snimanjem spotova. Za njom su ostale velike uloge, vanserijski glas i zanimljiva životna priča.

(Pink.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.