x

Nova Lancia Ypsilon stiže 2024. godine

Lancia se priprema za velike promjene.

Italijanska marka trebalo bi da doživi renesansu pod upravom Stellantisa. Ova kompanija namjerila je da svrsta Lanciju u premijum segment i da joj još jednu šansu za uspjeh. Jedan od stubova budućeg portfolija tog brenda trebalo bi da bude naredna iteracija modela Ypsilon.

Malecni hečbek već je spasio Lanciju od potpune propasti, i samo zahvaljujući njemu uspjela je da preživi na italijanskom tržištu. No, sljedeća generacija biće u mnogo čemu drugačija od aktuelnog vozila.

Za početak, raskida se rodbinska veza sa Fiatovom Pandom i stvara nova sa Peugeotom 208, Opel Corsom i ostalim modelima baziranim na CMP platformi. Nju će koristiti i idući Ypsilon, što znači da će odmah imati pravo na EV izdanje.


Ipak, najsvježija informacija da će Alfa Romeo, DS i Lancia od 2025. godine u Evropi plasirati samo električne automobile postavlja opravdano pitanje da li će Ypsilon uopšte imati pravo na termičke agregate? Među stručnom javnošću sve je više onih koji vjeruju da do toga neće doći, već da će Ypsilon biti dostupan samo kao električni model.

Prvi čovjek Lancije, Luka Napolitano, istakao je da će sljedeći subkompaktni hečbek tog brenda biti značajno repozicioniran u odnosu na aktuelnu verziju.

"U pitanju je urbani i progresivni automobil", naveo je Napolitano.


Od narednog Ypsilona može se očekivati snažan zaokret po pitanju upotrebljenih materijala u enterijeru, ali i veća upotreba ekrana u kabini, kao i nešto agresivniji stil eksterijera.

Italijani sumnjaju i da će se nova generacija Ypsilona proizvoditi van granica Apeninskog poluostrva. Trenutno se montaža vrši u Poljskoj, a sa dolaskom noviteta može se očekivati da ona bude preseljena u Španiju, u pogon odakle stiže i Opel Corsa, a uskoro će tamo biti stvaran i Peugeot e-208, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.