Pita od jabuka!
Jabuke, cimet, muškatni orasčić...
Način pripreme
Prosijati 500g brašna za pite i kolače. Dodati na listove isjeckan maslac i 0,1-0,2dl hladne vode, posoliti, te izmutiti mikserom. Nakon toga umijesiti (ne dugo, jer se topi maslac pod prstima) Jufku i staviti u frižider na 20 min.
Oguliti, očistiti i oprati jabuke. Isjeći je na listove (3-4mm debljine).
Izvaditi jufku, podijeliti na dva dijela i razviti do veličine tepsije. Pokriti jednim dijelom dno i stranice tepsije. Poredati jabuke, pošećeriti, staviti malo cimeta i naribanog muškatnog orasčića. Ukoliko želite (ja jesam), pospite sa malo griza jer šećerenjem i pečenjem jabuke otpuštaju sok. Neki stavljaju sok od limuna, ali ja nisam, jer ne volim limun u kolačima i pitama. Stavite komadiće maslaca po filu. Pokrijte drugim dijelom i spojite sa prethodnim krajeve.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 230°C.
Posećeriti šećerom u prahu.
Izvor: .bosanskikuhar.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.