x

Pogledajte zašto dva mjeseca unaprijed svi govore o dočeku Nove godine u Restoranu Pivnici Vinoteci Das ist Walter!

Restoran Pivnica Vinoteka „Das ist Valter“ dobio je ime po najvećem ilegalcu grada Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Valter je organizovao ilegalni pokret u Sarajevu te zajedno sa grupom ilegalaca izveo velike diverzantske akcije protiv okupatorskih nacističkih snaga. U februaru 1945. godine Valter iz sefa njemačke komande krade plan za odbranu Sarajeva potpisan lično od Hitlera. Nakon toga Valter pravi niz diverzantskih akcija, a jedna od njih je i dizanje u zrak voza koji je prevozio gorivo za njemačke snage na Istočnom frontu, a koja je ovjekovječena u filmu  „Valter brani Sarajevo“.

Pivnica Das ist Walter

Ulica Valtera Perića 16.

Ovaj prestižni objekat je jedan od omiljenih u gradu, a u prilog tome ide i činjenica da se već dva mjeseca ranije priča o tamnošnjem dočeku Nove godine. Naime, na dočeku 2015. godine ``Das ist Walter`` je spremio ubjedljivo najbolju ponudu u gradu. Jedan od najljepših objekata u regiji će uz tamburaški sastav koji je sarađivao sa najvećim zvijezdama regiona prirediti noć za pamćenje, a ono što je interesantno da je cijena uz kompletan meni, ulaz i svirku samo 36 €.

 

Najveći bh. reditelj Hajrudin Šiba Krvavac 1972. godine snima kultni film „Valter brani Sarajevo“ koji je svoju popularnost osim u bivšoj Jugoslaviji stekao i u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta Kini.  Film je  do sada vidjelo više od dvije milijarde ljudi i najgledaniji je film svih vremena u Kini.

 

Ilegalac Valter i kultni film „Valter brani Sarajevo“ insprisali su  da jedan od najeminentinjih sarajevskih lokala „Boemi“ sa višegodišnjom tradicijom tematski posveti upravo liku i djelu Valtera.  On svojim likom i djelom živi i danas i podsjeća nove generacije na univerzalne civilizacijske vrijednosti,  te na posvećenost  patriotizmu i ljubavi prema gadu Sarajevu.

 

Restoran Pivnica Vinoteka „Das ist Valter“ se nalazi u ulici u  kojoj je 6.4.1945. godine u jednoj od posljednjih akcija za oslobođenje grada Sarajeva Valter do svoj život. 

 

Danas ova ulica nosi njegovo ime, Ulica Vladimira Perića Valtera.

 

Enterijer "Das ist Waltera" je ukrašen scenama iz filma koje su postavljene po zidovima restorana i samim tim vas vraćaju u period Drugog svjetskog rata, kada se vodila velika bitka za Sarajevo.

 

Restoran pivnica vinoteka Das ist Walter se nalazi u srcu Sarajeva, u ulici Valtera Perića 16., na Marijin Dvor (Centar) kapaciteta 160 mjesta smještenih na dvije etaže.

 

Svu čaroliju moći  ćete osjetiti već pri samom ulasku u objekat koji se može pohvaliti unikatnim ambijentom.

 

Sva ljepota, šarm, toplina i ljubav u samom objektu učinit će da na trenutak pomislite kako ste pobjegli od svakodnevnice.

 

Das ist Waltera je idealan za organizaciju većih poslovnih susreta, rođendana i privatnih zabava, tematskih noći, vinskih večeri, promocija i sl.

 

Vaš savršen početak dana može poćeti upravu u Das Ist Waletru  odabirom jednog od bosanskih specijaliteta kao što su :

Begova čorba 3,5 KM

Mađarska čorba 4,00 KM

paradajz čorba 4,00 KM

i vrhunski goveđi gulaš sa prilogom 8,00 KM

Biftek ražnjici sa prilogom 9,00 KM

Klepe 7,00 KM 

Pileći vok terijaki 12,00 KM

Vegetarijanski rižoto 7,00 KM

tjestenina sa piletinom u bijelom sosu 8,00 KM 

tjestenina u bijelom sosu sa gljivama  7,00 KM 

 

U ponudi hladnih predjela slobodni su vam ponuditi paletu vrhunskih sireva kao sto su : Paški, livanjski, koziji, parmezan, travnički, dimljeni, gorgonzola, te vrhunski domaći pršut, kulen, sudžuk te specijalitet kuće “marinirani ramstek sa povrćem”. 

 

Isto tako u ponudi izvdajamo salate, a to su :

 

- biftek salata, pileća salata sa cezar dresingom, grčka salata, rukola, šopska te svježa mješana salata.

 

U Ala carte ponudi za Vas je pripremljen široki asortiman vrhunski specijaltiteta, više vrsta riba, škampi, lignje, bifteci, rižota ( bijeli i crni ) teleći odrezak u sosu od gorgonzole, puretina i piletina u sosu po želji,te veliki izbor tjestenina.

 

Nakon savršenog obroka za Vas su pripremili dva slatka specijaliteta kuće :

- panacota sa sosom od jagoda, te čokoladni mus.

 

Das ist Walter sa ponosom Vam predstavlja najveću ponudu vina i piva u regionu.

 

Pažljivo probran asortiman vina uparen sa menijem zadovoljit će i najveće hedoniste. Iz vinske ponude izdvajamo: Vinarija iz BiH (Gentille vinarija, podrum Grge Vasilja (Carska Blatina i Žilavka, Vinarija Vukoje, Vinarija Škegro, Vinarija Matić, Vinogradi Nuić, VinarijaBrkić i dr. )

 

Vina regije: HRVATSKA (Menegethi Malvazija, Kozlović Malvazija, Zlatan Pošip Plenković, Vrbnićka žlahtina, Zlatan Plavac, Ivan Dolac, Korlat Merlot, Dingač Pelješac, Postup Pelješac i dr.)

 

SRB MK CG: (Vinarija Kovacevic, plantaže 13.jul i Stobi)

 

SLOVENIJA: (Edi Simčić duet/lex, Chardonnay, Rebula, Kočijančić Zanut Cabernet Sauvignon/Sauvignon Blanc)

 

Italija (Chianti Melini, Frescobaldi Nipozzano, Trebbiano Maschiarelli, Amarone Della Valpolicella La Bolla, Brunello Di Montalcino Mellini)

 

Francuska (Chateau Fronsac, Chablis, Chatenauf du Pape, Muscadet, Cahors)

 

Das ist Walter raspolaže sa 25 vrsta piva domaćih i inostranih, od kojih izdvajamo vrhunsko Holandsko pivo LA TRAPPE i i sedmo pivo u svijetu bosansku “ličnu kartu” kada su piva u pitanju SARAJEVSKO PIVO HS .

 

SVAKOG ČETRVTKA PETKA I SUBOTE ZA DAS IST WALTER PRIREĐUJE NEZABORAVAN PROVOD UZ Tamburaški orkestar.

 

NAPOMENA:

Dođite i ukažite povjerenjem prilikom organizacije bilo kakvih proslava (svadbi,rođendana i sl). Dođite i uvjerite se u profesionalnost i vrhunsku uslugu po najpovoljnijim cijenama u gradu.

 

[email protected]

www.dasistwalter.ba

info tel:033 831 872

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.