x

POMORANDŽA kao eliksir zdravlja idealna užina za svaki dan!

Sočna pomorandža mora da bude dio svake zimske posude s voćem. Glatke loptice, iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom, idealna su užina jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava.

Moćni minerali

Osim vitaminom C, narandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

 

Idealno voće za trudnice i pušače

Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato često kažu da, ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kisjelinom, neophodnom za razvoj fetusa.

 

Visoki procenat vode

Sadrže visok procenat vode – 86 odsto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom, jer su sočnije i slađe.

 

Ljekovita unutrašnja strana kore

Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem, bijelom dijelu pomorandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

 

Od pomorandže se dobija najpopularniji sok...

Od jedne pomorandže dobija se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto narandži prerađuje se u sok, pa je upravo sok od narandže najpopularniji u svijetu.

 

... ali i keks

Još u 19. vieku britanska kompanija Makviti`` proizvela je prvi “jafa keks”, koji je dobio ime po vrsti pomorandže bez koštica. Ostale vrste pomorandže su kisjela narandža, velika narandža, bergamot narandža, narandža valensija i crvena narandža.

 

Eterično ulje za miris i protiv bakterija

Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korišćenja pomorandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizira rad srca.

 

Bergamot pomorandža se koristi i u aroma-terapiji za pripremu parfema. Ali kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake, zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.