x

Rudari se ne vraćaju na posao dok se i posljednji zahtjev ne ispuni!

Nakon što su danas poslije štrajka na pogonu rudnika mrkog uglja ``Stara jama``,svoju podršku kolegama dali i rudari iz pogona ``Raspotočje`` mrkog uglja Zenica, Uprava rudnika je, zajedno sa predstavnicima Sindikalnog odbora, održala sjednicu u vezi rješenja i ispunjenja zahtjeva koje su rudari postavili.

Prema riječima direktora rudnika Esada Ćivića, tri od četiri zahtjeva su ispunjena, dok je onaj najbitniji, o regresu, u ovom trenutku nemoguće ispuniti.

 

- Zbog finansijskog stanja u rudniku, nemoguće je trenutno isplatiti regres koji zahtjeva sredstva između milion i milion i po KM. Mi tražimo da Sindikalni odbor napravi prijedloge koji su prihvatljivi za sve i da ih prezentuje. Štrajk nije organizirao Sindikat zbog čega ga uprava smatra nelegalnim. Ukoliko se štrajk ne okonča, direktor će narediti da se podnese tužba Općinskom sudu u kojem će se tražiti da se štrajk proglasi nelegalnim i da se nastavi rad u rudniku - kazao je direktor Ćivić.

 

Ipak, i nakon ovog upozorenja, rudari su odbili vratiti se na posao i najavili su nastavak štrajka sve dok se i posljednji zahtjev ne ispuni.

 

tekst : faktor

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.