x

Sarajevo zaboravilo legendu: Pet ljudi odalo počast Kemalu Montenu!

Iako su se jučer navršile tačno dvije godine otkako nas je napustio legendarni pjevač Kemal Monteno, Aleja velikana na gradskom groblju ``Bare`` bila je gotovo prazna. Tek pokoji građani su odali počast Kemi na godišnjicu njegove smrti. Među njima su bili pjevač Rizo Ruža, bh. olimpijac u streljaštvu Nedžad Fazlija, uposlenici AMUS-a i par Keminih prijatelja.

Prisutni su još jednom izrazili žalost zbog toga što se u njegovom rodnom gradu u protekle dvije godine nije organizovao ni koncert u znak sjećanja na bh. pjevača koji je ostavio veliki trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Dok Sarajevo za to očigledno nema sluha, u Zagrebu su nedavno na drugom koncertu “Hiljade pahulja bijelih” poznati muzičari iz regije zajedno pjevali antologijske pjesme sarajevskog kantautora.

 

Povodom druge godišnjice smrti Kemala Montena, Benjamin Isović, vijećnik u Općini Centar, danas je napomenuo da je na prijedlog socijaldemokrata još prošle godine usvojena inicijativa da se park kod Austrijske kuće nazove po Montenu, ali da vlasti Kantona Sarajevo ignorišu ovu inicijativu.

 

- Danas je druga godišnjica od kako nas je napustio Kemal Monteno, drug, gospodin, umjetnik, Sarajlija, jedan od najomiljenijih muzičara koji je ovaj grad iznjedrio. Kemici u čast u Zagrebu je povodom druge godišnjice smrti održan i koncert. Sarajevo, međutim, grad kome je posvetio svoje najljepše pjesme, šuti. Monteno je u srcima svih Sarajlija, ali očito da vlasti u ovom gradu ne misle isto kao građani – kazao je Isović.

 

Podsjećamo, Kemal Monteno je borbu za život izgubio u zagrebačkoj klinici ``Rebro``, 21. januara 2015. godine, gdje je bio smješten zbog komplikacija nakon izvršene transplantacije bubrega.

(Faktor.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.