x

Šta se desi vašem tijelu kada 10 dana jedete samo brzu hranu!

Novi dokumentarac profesora Tima Spectora pokazuje da promjene bakterija u probavnom sistemu nisu samo znak pretilosti, već je također mogu i uzrokovati.

Profesor Tim Spector, koji je uradio dokumentarac The Diet Mith, kaže kako moderno društvo i razne dijete uništavaju dobre crijevne bakterije, ali i da je to uništavanje potpomognuto povećanjem korištenja antibiotika, carskim rezovima i ``modernom`` opsesijom čistoćom.

 

On je svome sinu Tomu predložio da bude dio eksperimenta u kome mu je dozvoljeno da jede samo brzu hranu i to tokom deset dana.

 

Na početku je njegov sin bio sretan, no ubrzo je imao poriv za salatom.

 

Rezultati ovog eksperimenta su pokazali kako su se crijevni mikrobi uništili i da je izgubljeno 40 posto vrsta mikroba u tom kratkom periodu.

 

``Do četvrtog dana sam se osjećao skoro kao mamuran poslije svakog obroka``, komentarisao je Tom.

 

Profesor Spector je rekao kako su te vrste mikroba i dobrih bakterija esencijalne za tijelo jer su odgovorne za proizvodnju mnoštva vitamina i nutritijenata koje proizvode zdrave hemikalije.

 

``Nakon samo četiri dana brze hrane, mikrobi su već počeli nestajati``, rekao je Spector.

 

``Drugo iznenađenje se desilo kada smo otkrili da nakon dvije sedmice od završetka eksperimenta, kada je počeo jesti voće i povrće, mikrobi se još uvijek nisu bili oporavili``, dodao je.

 

``Naš imuni sistem je zdraviji što smo manje pretili``, zaključio je Spector.

 

Dodao je i kako probiotici, koji se mogu pronaći u jogurtu, povrću, orasima i maslinama mogu umanjiti štetu.

 

Kazao je i kako djeci treba dozvoliti da se igraju u blatu i prljavštini.

 

Profesor Spector ima i savjet za ljude koji žele smršati: ``Promjena kvalitete i raznolikost hrane je presudna za gubljenje kilograma. Predlažem privremeno vegetarijanstvo kako bi organizam smanjio broj prerađene hrane, a možete pokušati i sa isprekidanim postom``, kazao je.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.