x

Thule umjesto krovne nudi zadnju kutiju

Švedska firma Thule je najpoznatija po svojim krovnim kutijama koje vam omogućavaju da sebi obezbjedite dodatni prostor za prtljag uz relativno jednostavnu montažu i korišćenje.

Ali razvojno odjeljenje firme ne spava, ideja smanjenja potrošnje energije/goriva je doprla i do industrije dodatne opreme za vozila i tako je nastala nova kutija - Arcos.

Izostavili smo pridjev - krovna, jer ta kutija više nije na krovu nego se učvršćuje na kuku, odnosno zadnji nosač na koji se uglavnom spajaju prikolice.

Kako navodi "Revija HAK", Thule Arcos se nudi u dvije različite verzije s 300 ili 400 litara. Težina kutije je 17 kg za manju verziju.

Maksimalna dozvoljena masa je 50 kg. Tehničari firme Thule su sproveli testove u vazdušnom tunelu da bi provjerili smanjenje otpora vazduha korišćenjem zadnjih prtljažnika. Putovali su i više od 5400 kilometara s električnim Volkswagenom ID.4 da bi potrošnju energije provjerili u praksi. Potrošnja energije je poboljšana za 5 odsto u poređenju s istim vozilom bez kutije, što bi značilo pređenih oko 17 kilometara više u slučaju ovog modela.

Istina je da Arcos, u bilo kojoj od svoje dvije verzije, nudi izdašnu nosivost, više nego dovoljnu da ublaži uobičajene nedostatke koji se javljaju na dugim putovanjima s punim kapacitetom automobila. Oblik kutije vam takođe omogućava da postavite predmete značajne dužine (ima širinu od 141 cm), ali prije svega, utovarite ga s velikom lakoćom na idealnoj visini za ovaj zadatak.

Cijena Arcosa u veličini M od 300 litara iznosi 854 evra, dok za L od 400 litara morate da izdvojite 899 evra, prenosi "AutoBlog".


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.