«MAČAK VOVA I MAČAK ĆIRO» - DVA MAČKA KOJA ĆE DJECA VOLJETI IGRAJU U PETAK, 04.05. U 13.30 SATI U BKC-U! ULAZ SLOBODAN!

04.05.2018 14:30

U sklopu Takmičarskog programa 4. Festivala dječije umjetnosti u petak, 04. maja u 14.30 sati naša djeca i svi zainteresirani mogu pogledati potpuno beslatno izvanrednu predstavu «MAČAK VOVA I MAČAK ĆIRO».

Sarajevsko nezavisno pozorište «EAST WEST» kreiralo je za najmlađe inspirativnu, modernu i duhovitu predstavu «Mačak Vova i mačak Ćiro» - o dva mačka koja ćete voljeti!

Potpuno besplatno, uz najavu na [email protected] ili 061 337 407 možete pogledati ovu sjajnu predstavu!

MAČAK VOVA i MAČAK ĆIRO, po motivima priče Angorac Vova i obični Ćira iz knjige „100 Zlatnih priča o životinjama“ adaptirala Elma Islamović, rediteljica Elma Islamović, East West Centar Sarajevo, BiH

Igraju: Dražen Pavlović i Amar Čustović

Namijenjeno publici od tri do deset godina. 3+

Trajanje: 30 min.

 Mačak Vova i Mačak Ćiro je dječija priča o dvojici mačora, bogatom i razmaženom, „rasnom“ angorskom mačku Vovi i lutalici Ćiri, koji nakon prvobitne Vovine netrpljevosti prema Ćiri, i uprkos razlikama, postanu nerazdvojni prijatelji.

Ova priča je važna jer djeca odrastaju u okruženju i društvu koje je zasnovano na klasnim razlikama, i ova priča nosi snažnu poruku kako uprkos tim razlikama, svi vrijedimo i one ne treba da budu jaz za prijateljstvo. Svi posjedujemo nešto što nadopunjuje onog drugog. Također, važnu poruku šaljemo i sa osvještavanjem i razbijanjem predrasuda – rasno/nacionalno, a koje je, nažalost, svakodnevnica u kojoj djeca odrastaju, jer nas društvo uči ogradama i zidovima od drugačijih od nas.

Pozorište je snažan medij koji treba i mora oplemenjivati, poticati razbijanje predrasuda, a posebno kod najmlađih; učiti djecu da svi vrijedimo, bez obzira na klasne i rasne razlike. Lik Vove, mačka koji sam svjesno prizna i koji se postidi „jer je mislio da je bolji“ zato što je angorski mačak i zato što je bogatiji, doživljava promjenu i šalje ove važne poruke.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.