Peđa Bajović u Clubu Monument!

04.01.2016 19:00
peda-bajovic-u-clubu-monument-main

povodu velikog gostovanja jednog od najpopualrnijih i najvećih stend up komičara, Peđe Bajovića, pročitajte ekskluzivni intervju s ovim umjetnikom. Vidimo 04.januara u Clubu Monument!

Nakon tri mjeseca i isto toliko posjećenih kontinenata, regionalni stand-up komičar ponovo dolazi u BiH

 

Nakon što je ove jeseni obišao Veliku Britaniju, Sjevernu Ameriku i Australiju, pa čak stigao i do Haga (i vratio se!), Pedja Bajović će u ponedjeljak 4. januara u 21h ponovo stati pred sarajevsku publiku i njihove goste sa svojom predstavom S NOGU* (*Sredstvo za protiv jugonostalije i jugofobije).

 

Hajde da, za početak, razjasnimo jednu stvar - odakle si ti?

 

Iz Jugoslavije. Nema u ovoj mojoj izjavi nikakve nostalgije niti političke poruke. Jednostavno, kad se ta zemlja raspala, ja sam već imao 20 godina, dakle bio potpuno formirana ličnost. Sve ovo što je uslijedilo kasnije, nije mi se uspjelo primiti u identitet i ako kažem da sam ovo prvo - onda bih poništio ono drugo ili treće, pa čak i četvrto, a  koji su sve dio mog identiteta.  Zato, ja sam kulturološki Jugosloven, a imam i papire za to u vidu tri i po državljanstva! Usput, živio sam svuda unaokolo i mislim da, ako nisam u pravu, barem ima pravo na takvo mišljenje.

 

Vidimo da se ne ograničavaš samo na ovaj dio svijeta?

 

A zašto ne bih izvozio ovaj svoj rad kad već - mogu! Tamo po svijetu ima jako puno naših ljudi koji žele vidjeti nešto novo i drugačije u odnosu na ono što im se godinama dovodi iz zavičaja. Upravo je domaća stand-up komedije to osvježenje! Reakcije koje sam dobio upravo iz zemalja u kojima je stand-up poznata i priznata disciplina, kao što su Engleska, Amerika ili Australija su odlične! Za mene je to ogromno priznanje. Ujedno moram odati priznanje ljudima poput Željka Gojkovića, Sarajlije iz Sidneja, koji je bio dovoljno hrabar da me prošlog mjeseca pozove na veliku turneju po cijeloj zemlji. Rezultat, opet se vidimo tamo uskoro!

 

Nastupaš i na engleskom jeziku?

 

Da i nisam jedini među našim stand-up komičarima koji to radi. U zadnje vrijeme dobijamo sve više priznanja u tome. Kolegica iz Zagreba je ušla u ovogodišnji izbor deset najboljih na festivaly Montreux Comedy, ja sam nedavno bio polufinalist na međunarodnom festivalu u Hagu. Naši nastupi na engleskom jeziku na kanalu Comedy Central Extra imaju najbolje ocjene... Upravo sam u Sarajevu prošle godine održao dvije solo predstave na engleskom jeziku! Prva je bila i regionalna premijera takvog formata za nekog našeg stand-up komičara.

 

Živio si u Sarajevu godinu dana?

 

Da do prošlog ljeta. Sarajevo je jedini grad u koji sam se u svom životu vraćao. I to dvaput! Ne bih išao toliko daleko da kažem da sam iz Sarajeva, ali mislim da jesam i Sarajlija. Ako u obzir uzmemo moje sandžačke korijene, mislim da je to i razumljivo!

 

Šta ti je bilo najdraže iz to perioda života u našem gradu?

 

Najdraže mi je bilo to što sam imao prilike više se družiti s ljudima koje sam prije samo bio posjećivao, a upoznao sam i neke nove, meni sada jako drage ljude. Profesionalno je to bila jako, jako uspješna godina. Pod pokroviteljstvom Gorenja sam napravio veliku turneju po cijeloj BiH pod nazivom CRNO-BIJELO, pokrenuta je sezona večeri stand-up komedije ponedjeljkom u jazz clubu Monument koja i dalje uspješno traje, a možda je najveći poduhvat bio TV projekat `Komedija s nogu 3u1`.

 

O čemu se tu konkretno radi?

 

Misim da je sve  je najbolje opisati kroz brojeve: 24 polusatne emisije domaće stand-up komedije, sa 35 komičara iz pet zemalja regiona, u programu 19 TV kanala u Bosni i Hercegovini, uključujući tu i BHT1. Sve to nam je omogućila saradnja s Američkom ambasadom u Sarajevu, US alumni asocijacijom u BiH i produkcijom ProVision iz Lukavca. A, ono što je najbolje - nećemo stati na tome!

 

Dakle, planova ima?

 

Ima. Nešto će ostati samo planovi. Neki će se pretočiti u nešto konkretno, a neke stvari će se dogoditi i bez ikakvog planiranja. Ipak je ovo Balkan.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.