x

``Biciklistička zmija`` na tradicionalnoj 11. kritičnoj masi!

Jedanaesta kritična masa se održala tradicionalno i ovog zadnjeg aprilskog petka od 17 sati na trgu. Uprkos prevrtljivom i nestabilnom vremenu, 11. vožnji su se ponovno pridružila neka već poznata lica, ali i novi „kolačići“, raspona godina od 8 do 88. 

Fokus aprilske vožnje je bio na edukaciji i kulturi bicikliranja, kako učesnika mase tako i ostalih prolaznika, pješaka i vozača. Iako inače često kritikujemo gradsku vlast, vozače automobila, industriju i sl., ovaj put smo bili sami svoji kritičari. Biciklisti su napravili kružnu turu gradom, kretajući se striktno biciklističkom trakom i formirajuči tako „biciklističku zmiju“.

 

Tokom vožnje, učesnici su mogli čitati razne motivacione i edukativne porukice zakačene po bulevarskim stablima i tako se podsjetiti zašto vole bicikl i kako da voze na siguran i pravilan način po stazi. Neki  biciklisti dosad nisu znali pravilan pravac, smjer, razdaljinu i brzinu, kao ni druge stvari vezane za bezbjedno i pravilno kretanje stazom.

 

Na ovaj način su i sami postavili primjer ostalima kako treba voziti bicikl na stazi. Dugačkoj biciklističkoj zmiji su se usput pridruživali i ostali rekreativni biciklisti, tako da je na ovoj masi pedalalo preko 80 učesnika.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.