x

“Sa zida želja na djela” !

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, UNICEF i kompanija m:tel su u petak, 23. novembra predstavili rezultate akcije “Sa zida želja na djela” .

Inicijativa “Sa zida želja na djela”, za koju je kompanija m:tel donirala 100.000 KM, a njeni korisnici i zaposlenici još 16.000 KM pozivima na humanitarni broj,  je uz tehničku pomoć UNICEF-a, provedena u deset gradova Bosne i Hercegovine: Novi Travnik, Sanski Most, Novi Grad, Višegrad, Bileća, Stolac, Sarajevo, Livno, Laktaši i Kotor Varoš.

Djeca iz osnovnih škola su u sklopu akcije obučena da prepoznaju  zajedničke probleme u svojim školama i zajednicama i odaberu prioritete. Naredni korak je bila priprema projekata sa prijadlozima rješenja, koja su naknadno prezentirana lokalnim vlastima i donatorima. Najbolji projekti iz svih škola su finansirani iz prikupljenih sredstava i uspješno realizovani.

„Ovom donacijom kompanija m:tel nastavila je stratešku opredijeljenost da poboljša uslove života djece u BiH. Akciji su se pridružili i naši korisnici pozivima na kratki humanitarni broj i kupovinom posebno označenih Frend startnih paketa.Svi zajedno željeli smo da pokažemo da se dječije želje lako i brzo mogu i ostvariti.“, rekla je Aida Halilović, glasnogovornica kompanije m:tel.

Nagrađeni projekti, uglavnom su se ticali renoviranja ili unapređivanja školskih prostorija u kojima djeca ovog uzrasta i provode najviše vremena: od uvođenja interneta, nabavke opreme, renoviranja školskih prostorija, mokrih čvorova ili izgradnje prilaza za djecu sa smetnjama u razvoju.

„Pored vidljivih rezultata ove inicijative, djeca su naučila više o svojim pravima, te razvila vještine, pomoću kojih će zahtijevati i realizirati ta prava. To je veoma konkretan način kako primijeniti Konvenciju o pravima djeteta u njihovim lokalnim zajednicama.“, rekla je Florence Bauer, Predstavnica UNICEF-a u BiH.

Na putu ostvarenja dječijih želja, na 80 radionica o pravima djece, metodologiji istraživanja u zajednici, pripremi i prezentaciji projekata, direktno je učestvovalo 160 djece iz 10 gradova BiH.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.