x

10 najboljih evropskih gradova za doček 2016.

Ukoliko se dvoumite koji novogodišnji aranžman da izaberete, ovaj spisak vam u tome može pomoći.

Ako izaberete neki od ovih evropskih gradova, u ``najluđoj noći`` uživaćete u muzici i zabavi, a u narednim danima u predivnoj prirodi i bogatim kulturnim sadržajima. Ko vas najviše privlači?

 

MADEIRA, PORTUGAL

 

U luci glavnog grada ostrva Madeire, Funčalu, održava se tradicionalni vatromet, koji je 2006. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći pojedinačni na svijetu. Odličan scenario, ljepote portugalske obale ukrašene hiljadama raznobojnih lampi koje osvjetljavaju amfiteatar Funčala svakako su iskustvo koje treba da doživite. U samu luku pristigne veliki broj kruzera, pa se i na njihovim palubama organizuje žurka i gleda se nevjerovatan vatromet.

 

BERLIN, NJEMAČKA

 

U srcu Berlina kod Branderburške kapije, milioni posjetilaca čekaju Novu godinu. Veliki broj stejdževa na ulici dugačkoj više od dva kilometra nude ogromnu zabavu i nezaboravne uspomene. Novogodišnja rasveta i laseri u kombinaciji sa štandovima sa hranom i pićem daju poseban ugođaj.

 

PARIZ, FRANCUSKA

 

Na brodu, ispod Ajfelovog tornja, na nekom od mostova iznad Sene, Pariz pruža savršen dekor za novogodišnju proslavu. Pored nezaboravnih prizora, u to vrijeme godine priprema se specijalni festivalski program i nastupi orkestara po mnogobrojnim ulicama.

 

LONDON, VELIKA BRITANIJA

 

Dočekajte Novu godinu u londonskom skaj baru na 28. spratu poznatog Milbank nebodera koji pruža spektakularan pogled na centar grada i Temzu. Čarobna novogodišnja noć u Londonu nudi obilje zabave, koktela, sjajne hrane i ponoćnog šampanjca uz nastup najboljih svjetskih di-džejeva.

 

BRISEL, BELGIJA

 

Poznate turističke tačke ``prijestonice`` Evrope su Atomium i statua Maneken Pis. Otkrijte male šarmantne ulice u kojima se nalaze modni distrikti, koncept storovi, trendi barovi i naširoko poznate belgijske pivnice. U toku samih novogodišnjih praznika više od 60 di-džejeva pušta različitu muziku, od roka i hausa do tehno zabava.

 

REJKJAVIK, ISLAND

 

Glavni grad Islanda ne organizuje zvaničnu proslavu, ali se zato organizuje veliki broj žurki po čitavom gradu. Novogodišnja noć u Rejkjaviku je neponovljivo iskustvo, a najzaslužniji za to su mještani i posjetioci koji kolektivno naprave divnu atmosferu i super se zabave. Oko ponoći, gotovo 200.000 ljudi pojedinačno ispaljuje vatromet, a to ukupno iznosi 500 tona vatrometa. Poslije ponoći, noćni klubovi i pabovi ostaju otvoreni do ranih jutarnjih sati.

 

DUBROVNIK, HRVATSKA

 

Ukoliko razmišljate da Novu godinu dočekate u Hrvatskoj, Dubrovnik je idealna destinacija. Centralno mjesto novogodišnjih proslava je glavna ulica Stradun. Stari grad i pogled na Jadransko more uz nastup popularnih muzičara uz neizostavni vatromet predstavlja vrhunsko iskustvo.

 

BEČ, AUSTRIJA

 

Beč je najpoznatiji po svom Božićnom događaju koji se organizuje ispred gradske kuće i u velikom parku Prateru. Epicentar događanja je stari dio grada gdje se održavaju gala balske večeri, ali i žurke sa modernom muzikom u brojnim klubovima.  Naravno, prvog januara se tradicionalno organizuje novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

 

RIM, ITALIJA

 

Grad ljubavi je mjesto koje pruža pogled na istorijsko i kulturno naslijeđe naše civilizacije. Gradska proslava Nove godine se odigrava u Carskim forumima, a najveća je ispred čuvenog Koloseuma gdje, u ambijentu starih vremena i uz obavezan vatromet, Novu godinu dočekuje veliki broj lokalnih mještana i turista. Rim je bez dileme najromantičnije mjesto za proslavu novogodišnje noći.

 

PRAG, ČEŠKA

 

Prag se smatra jednim od najljepših gradova na svijetu još od srednjeg vijeka, a zlatni grad i kruna svijeta, kako ga mnogi nazivaju samo to potvrđuje. Prijestonica Češke se nalazi u samom srcu Evrope, pa je odredište za mnoge željne vrhunskog provoda, ali je istovremeno i središte prirodne ljepote, brojnih mostova na Vltavi i ostalih znamenitosti koje bi trebalo da vidite kada se zaputite u Prag. Ukoliko je ovo vaša destinacija za najluđu noć, ponesite mnogo toplih stvari, jer se krajem decembra Prag pretvara u srž ledene zimske idile.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.