x

14 odličnih i jestivih trikova koje možete napraviti s jajima!

Od poširanja jaja do brzinskog obroka iz mikrovalne, igre s jajima koja stoje do provjere jesu li jaja svježa te dobra za jelo - zanimljive trikove pogledaj u videu.

Jaja su jedna od omiljenih i lako dostupnih namirnica, a daju nam potrebne proteine i vrlo su zasitan obrok. Ako vam je dosadilo uvijek ih jesti na jednak način - kajganu, kuhana ili na oko, pogledajte zabavne trikove koji će vas inspirirati.

 

Što sve možete s jajima otkrijte u videu:

 

Trik s balansirajućim jajem nije recept, već čista zabava - svježe jaje treba postaviti na ravnu površinu te pronaći točku u kojoj ono samo održava ravnotežu. Možda će vam trebati nekoliko minuta, no ne odustajte - nije nemoguće!

 

Jaje možete brzinski pripremiti u mikrovalnoj. Prvo treba zagrijati u njoj čisti tanjur 2 minute na najvećoj temperaturi, a potom na njega namazati maslac koji će se otopiti. Potom se jaje razbija na tanjur, a nožem treba nježno probušiti vrh žumanjka kako ono ne bi eksplodiralo. Potom se jaje vraća u mirkovalnu na 45 sekundi, a ako nije gotovo, samo ga stavite još malo u mikrovalnu.

 

Jednostavan način da provjerite jesu li jaja još uvijek dobra za jelo je taj da ih stavite u prozirnu posudu s vodom. Ako jaje stoji uspravno tako da uži dio dodiruje dno - trebalo bi ih pojesti čim prije. Jaja koja odmah potonu na stranu su svježa, a ona koja plutaju su pokvarena.

 

Pečena jaja iz restorana se dobivaju tako da pomiješate tri velika jaja i 1/4 šalice mlijeka, malo papra i soli te dobro promiješate pjenjačom. Stavite jaja na tavu sa zagrijanim maslacem i promiješajte nakon što se kajgana počne formirati. Tada treba smanjiti temperaturu te lagano miješati da se sve ravnomjerno ispeče.

 

Jaje se može brzinski ispoširati tako da u staklenu posudu za mikrovalnu natočite pola šalice vode. U nju razbijte jaje te pokrijte s tanjurom. Stavite u mikrovalnu na najjaču temperaturu od 60 do 80 sekundi.

 

Jaja se mogu izmućkati dok su još u ljusci, sve što vam je potrebno je majica u čiji ćete rukav staviti svježe jaje. Krajeve oko jaja treba zavezati gumicom i samo dobro izvrtiti rukav. Skuhate li takvo jaje, ono neće imati žumanjak i bjelanjak.

 

Kod razbijanja jaja jednom rukom treba odabrati njegovu bočnu stranu, kvrcnuti u rub posude te razdvojiti ljusku palcem prema gornjoj, a ostalim prstima prema donjoj strani.

 

 Jednostavno odvojite žumanjak od bjelanjka uz pomoć prazne plastične boce koju treba okrenuti naopačke te ``usisati`` žumanjak.

 

U mikrovalnoj se može pripremiti i kajgana, tako da se izmiješa jaje i stavi u mikrovalnu na jednu minutu na najvišu temperaturu. Potom se izvadi, promiješa i ponovno vrati u mikrovalnu na 30-ak sekundi.

 

Savršeno jaje na oku možete napraviti na strujnom grijaču - na tavu se stavi maslac, izlije jaje, bjelanjak razlijeva po tavi, a nakon što je pobijelio - prekrije s poklopcem. Nakon dvije minute je gotovo.

 

Jaja se mogu ``skuhati``, odnosno tvrdo peći u pećnici tako da se bez prethodnog zagrijavanja postave na rešetke. Ispod se može staviti alu folija i tava za slučaj nezgode. Pećnica se stavlja na 160 stupnjeva, a jaja se peku maksimalno pola sata i stavljaju u hladnu vodu.

 

Jaja možete brzinski oguliti tako da u posudu stavite kuhano jaje i vode toliko da ga pokrije. Poklopite i snažno protresite - ljuska bi trebala sama otpasti.

 

Jaja možete ispoširati u vrećici ili prozirnoj foliji - tako da u manje kalupe stavite najlon koji ste prethodno premazali uljem, stavite jaje unutra, začinite, zavežete i stavite u kipuću vodu da se kuha oko tri minute.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.