x

15 ZLATNIH PRAVILA: Naučite kako pravilno PRIPREMATI obroke!

S obzirom da mršavljenje ima puno više veze s onim što jedete nego s onim kako vježbate - planiranje obroka zaista može biti ključno za vaš uspjeh.

Sertifikovana dijetetičarka Leslie Langevin, iz Whole Health Nutrition-a, zato savjetuje da svoje obroke zaista isplanirate u većinom već i pripremite - vikendom. Nabavite svježe namirnice i vodite se ovim receptom. I obavezno kupite puno, puno posudica. I staklenih teglica.

 

1. Ako imate sedam dana pred sobom, a znate koliko obroka na dan vam treba - bukvalno isplanirajte sedam različitih - ručkova, međuobroka, večera itd. Ali tako da budu uravnoteženi s količinama proteina, ugljenihhidrata i vlakana.

 

2. Povrće uvrstite u dva obroka i jedan međuobrok dnevno.

 

3. Tajming za obroke planirajte isključivo prema svom ``satu`` - onda kada najčešće osjećate najveću glad - ali se držite tajminga.

 

4. Planirajte i žudnju za nečim drugim - slatkim, slanim. I za to doba u svoj dnevni uravnoteženi jelovnik uvrstite i to.

 

5. Barem jednom dnevnom pojedite i ogromnu salatu.

 

6. Imajte uvijek pri ruci već narezano povrće - u to ulazi ono vikend planiranje. Čim kupite čim više vrsta povrća, lijepo ga očistite, narežite i pospremite. Tako će vam biti lakše svakodnevno slagati šarene obroke.

 

7. I lakše će vam biti složiti bogatiji prilog mesu - povrće na žaru ili lagano prepečeno na tavi.

 

8. Ostatke zamrznite - Ako vam ostane malo povrća od večere, komadić mesa, zašto to baciti? Jednostavno zamrznite i kada vam se nakupi nekoliko paketića sve smiksajte, dodajte jaja i ispecite muffine - za savršen doručak ili večeru.

 

9. Doručak pripremite uveče. Zobene pahuljice s dodacima, za najzdraviji doručak.

 

10. Osigurajte sebi dovoljnu količinu pahuljica i cjelovitih žitarica...

 

11. I ostalo povrće pripremite već u nedjelju - salate, luk, povrće koje obično jedete za večeru ili koje obično stavljate u salate - sve pripremite već u nedjelju. Biće nadohvat ruke - a neće se osušiti. Jer ćete ih dobro skladištiti u posudi i frižideru.

 

12. Piletinu udvostručite - kada planirate obroke i brojite koliko bi vam piletine trebalo - slobodno udvostručite dozu - za nedjelju. Tada dok sve režete i pripremate napravite još i: pileću supu, ispecite komadiće koje ćete naknadno dodavati salatama, napravite domaće tortilje s piletinom i povrćem.

 

13. Skuvajte jaja. - Kao što i na Vaskrs znaju stajati u frižideru i nekoliko dana, tako si i vi možete složiti zalihu za barem pet dana - da ih imate pri ruci - za salate, doručak.

 

14. Za svaki dan planirajte nešto grešno. O da - poenta je u umjerenosti pa jednom dnevno možete griješiti. Pa onda to i planirajte.

 

15. Vikend planiranje rasporedite na dva dana - slobodno jedan dan obavite šoping i pripremite dio. A drugi dan - ostatak.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.