x

15 iznenađujućih činjenica o MASKARI koju svaka žena ima u svojoj torbi!

Istraživanja su pokazala da 95% žena ujutru ne napušta kuću bez maskare.

Osim karmina, maskara je najprodavaniji kozmetički proizvod i obavezan dio make up-a. Maskara vizuelno čini kožu lica mlađom i vaš ten svjetlijim. Priča o maskari je prilično dugačka, a potiče od drevnih Egipćana.

 

1. Maskara je nastala 1913. godine, a njen tvorac je hemičar Tomas Vilijamson iz Čikaga. On je na osnovu petrolej gela osmislio proizvod za svoju sestru Mejbel. Od tog trenutka, žene su poludjele za ovim proizvodom, a Vilijams je ubrzo otvorio firmu koja je i danas veoma poznata.

 

2. Maskara je omiljeni ženski proizvod jer „otvara“ oči, čini ih krupnijim naglašavajući trepavice i daje svjež pogled licu.

 

3. Pije upotrebe nove maskare četkicu treba dobro oprati pod jakim mlazom vode.

 

4. Četkica maskare je napravljena od najlona, koji je prvi put proizveden 1939. godine u Njujorku.

 

5. Prve preteče moderne maskare pojavile su se kod starih Egipćana. Egipćani su koristili maskare pod nazivom ``Kohl``, i primjenjivali ih štapićem.

 

6. Važan sastojak za stvaranje maskare je gvanin. Gvanin je sastojak koji se često nalazi u različitim make up proizvodima jer daje poseban sjaj.

 

7. Prva kremasta maskara je slična današnjoj. Napravljena je 1958. godine i bila je u pakovanju – bočica sa aplikatorom.

 

8. Većina žena instinktivno otvara usta kada primjenjuje maskaru. Za to postoji dobar razlog - kada otvore usta žene teže trepću.

 

9. Ostaviti maskaru na očima tokom noći nije dobra ideja. Ako spavate sa maskarom, sljedećeg jutra ćete se probuditi bez nekoliko trepavica.

 

10. Rok trajanja maskare ne bi trebalo da bude duži od 3 mjeseca.

 

11. Prilikom primjene, dovoljno je samo jednom umočiti četkicu, inače će se na četkici ``uhvatiti`` previše boje i na taj način ćete stvoriti grudvice.

 

12. Maskara Max Factor False Lash Effect, se prodaje svakog minuta negdje u svetu, a Lancome maskara svake sekunde.

 

13. Prilikom primjene bilo koje maskare, vizuelno ``podižete`` lice. Maskara omogućava definisanje očiju, ten izgleda svjetliji i tako izgledate mlađe.

 

14. U maskari se nalazi živa, koja je otrovna. Međutim, u ovom slučaju to je vrlo mali iznos koji ne može da vas povrijedi.

 

15. Maskaru treba primijeniti u najviše dva sloja. Ukoliko nanesete veću količinu maskare trepavice će biti slijepljene i stvorićete grudvice na njima.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.