x

5 načina kako ukloniti mrlje od ruža s odjeće

Praznične proslave lagano su iza nas i sada je vrijeme da počistimo nered koji smo napravili, bilo po stanu, cipelama ili našim najdražim odjevnim komadima. A ako pričamo o nezgodama s make upom, svima nam se barem jednom dogodila početnička greška da se prvo našminkamo, pa tek onda oblačimo majicu. Zar ne?

Naravno, ono što se tada dogodi je da nam make up redovito završi na rubu majice. Ili, tijekom lude večeri, slučajno okrznemo košulju šminkom. Najveći problem nastaje kada trebamo skinuti masni ruž s najdraže košulje i bluze. Osim ako je boja ruža ista kao i boja košulje, vjerojatno će biti prilično vidljiva. Srećom, postoje odlična rješenja za vraćanje života u vaše najdraže komade zamrljane ružem. Ako brzo djelujete, moguće je vratiti odjeću u prvotno stanje. U nastavku pročitajte nekoliko najboljih trikova za uklanjanje ružnih mrlja ruža s odjeće. 

1. Uklonite višak ruža za usne

Prije nego što krenete čistiti zamrljanu tkaninu, karticom ili nožićem uklonite višak ruža koji se otrgnuo i ostao na odjeći, jer ćete time zadržati mrlju od širenja, što je osobito važno kako bi što bolje uklonili sve ostatke.

2. Blazinica s alkoholom

Natopite čistu krpicu ili blazinicu u izopropilnom alkoholu visokog intenziteta. Nježno tapkajte po mrlji (nikako nemojte trljati), a zatim temeljito isperite tkaninu hladnom vodom. Ako pak imate posla s jako osjetljivom ili obojenom tkaninom, svakako prije testirajte na manje vidljivom dijelu, kako ne bi oštetili tkaninu.

3. Koristite sredstvo za uklanjanje mrlja

Ako vam mrlja još uvijek ne silazi s vašeg najdražeg komada, pokušajte s nanošenjem sredstva za uklanjanje mrlja. Iako eco friendly uklanjači mrlja imaju tendenciju biti nježniji prema vašoj tkanini, duboko ukorijenjene mrlje mogu bolje reagirati na sredstva na bazi kemikalija. Koji god da upotrijebite, obavezno prije upotrebe pročitajte uputstva.

4. Upotrijebite tekući deterdžent

Pripazite da ne širite mrlju, umočite tkaninu u toplu vodu i nježno trljajte malom količinom deterdženta za rublje. Priprema s malo sredstva za uklanjanje mrlja može biti još učinkovitija za ovaj korak. Izbjegavajte vruću vodu jer će ona dodatno raširiti mrlju na okolna područja tkanine. Dok ne vidite da ste uklonili mrlju, izbjegavajte pranje u perilici za rublje.

5. Upotrijebite lak za kosu

Iako vjerojatno želite baciti cijelu kozmetičku torbicu kada ugledate mrlju na odjeći, baš u njoj se nalazi jedno od rješenja. Sprej za kosu nanesite direktno na mrlju i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Umočite čistu krpicu u toplu vodu i nježno uklonite mrlju. Zajedno ćete maknuti i lak za kosu i ruž za usne, a mrlja se neće dodatno širiti. 

 

Izvor: Fashion.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.