x

5 zdravstvenih koristi kestena!

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki koje karakteriše crvenkasto-smeđi plod.

Ovo orašasto voće prijetežno raste u južnom dijelu Evrope i na Sredozemlju, a u pojedinim zapisima se navodi da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. 

 

1. Namirnica koja zasićuje 

 

Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa se iz tog razloga ovi plodovi nazivaju namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, odnosno povećava se količina belančevina i ugljenih hidrata u plodu. 

 

2. Namirnica za režim ishrane bez glutena 

 

Više od četrdeset odsto kestena čini skrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa, i drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koji boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj ishrani. 

 

3. Namirnica koja podstiče rad crijeva 

 

Kestenje je odličan izvor vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad crijeva, odnosno bolju i redovniju stolicu. 

 

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce 

 

Kesten je bogat kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Osim toga, sadrži značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma. 

 

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti 

 

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i ojačava imunitet. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću. 

 

Savjet plus: 

 

Na šta treba da pazite kad kupujete kestenje? 

 

Kada kupujete svježe kestenje, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težina treba da odgovara njihovoj veličini. Izbjegavajte kestenje koje ima šuplji zvuk kad ga tresete. Ubrane ili kupljene plodove čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.