x

50 godina Opel Kadetta C

Proizvođač iz Riselshajma obilježava pet decenija od lansiranja legendarnog klasika. Riječ je o Kadettu C, modelu koji se proslavio i na putu i u autosportu.

U avgustu 1973. godine, dakle prije nešto više od 50 godina, Opel je predstavio model Kadett C. Treća generacija slavnog modela je bila dostupna u nekoliko karoserijskih verzija, uključujući limuzinu, karavan i kupe. Opel Kadett C se proizvodio u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Aziji, Australiji, Sjevernoj i Južnoj Americi.

U svojoj zemlji, Kadett C je u početku bio dostupan s 1,2 litarskim motorom u verzijama od 52 i 60 konjskih snaga. Zatim je uslijedio 1,0 litarski motor sa 40 KS, a kasnije je lansiran i model Kadett GT/E sa 1,9 litarskim nim motorom od 105 KS, koji je Kadett od 900 kg mogao da potjera do 184 km/h. Pogon je bio izveden za zadnje točkove.

Kadett C je bio prvi model u svojoj generaciji koji je imao sigurnosne pojaseve u tri tačke na prednjim sjedištima. Najveća novost bilo je, naravno, prednje vješanje s dvostrukim popriječnim ramenima i spiralnim oprugama. Takođe, sve verzije su standardno imale balans-štangu, odnosno popriječni stabilizator koji je smanjivao naginjanje karoserije.

Opel Kadett C je takođe ušao u istoriju motosporta. Počev od 1976. godine, Kadett GT/E su vozila poznata imena kao što su Valter Rorl i Rauno Altonen, koji su se takmičili u verziji od 225 KS na reliju Monte Karlo i Rallye Portugal. Rorl i Johen Berger su osvojili 4. mjesto u Monte Karlu, a Opel 2. mjesto u poretku proizvođača.

Takođe 1976. Opel je ponudio atraktivnu verziju Kadett Aero. Zanimljivi targa kabriolet s pokretnim krovom iz dva dela je nosio potpis njemačkog proizvođača karoserija Baur, prenosi "Klix".

Kadett C se proizvodio između 1973. i 1979. godine, a sa proizvodnih traka je sišlo 1,7 miliona primjeraka. Kadett je ujedno prethodnik modela Astra. Nakon modela Kadett E Opel je počeo da proizvodi model Astra F 1991. godine.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.