x

6 namirnica koje su pune su ugljenim hidratim a da to niste znali!

Slatkiši i testenine su poznati po tome da goje, ali ako za ovu hranu mislite da je dijetalna - griješite! Želite li da smršate ili držite težinu pod kontrolom, ugljeni hidrati su prvi na koje morate paziti u ishrani.

Slatkiši, hljebu i testenina najpoznatiji su „domovi“ ovih neprijatelja vitke linije, ali postoje i popularne namirnice za koje vrlo vjerovatno niste znali da su krcate ugljenim hidratima. One su zdrave i hranjive i nemojte ih u potpunosti izbjegavati, ali konzumirajte ih umjereno. 

 

1. Kesten 

 

Trideset grama kestena broji oko 15 grama ugljenih hidrata i manje od grama belančevina (ista količina kikirikija i badema ima oko šest grama, a oraha manje od četiri grama ugljenih hidrata). S druge strane, kesteni sadrže samo trećinu kalorija kao ista količina drugih popularnih orašastih plodova. 

 

2. Suhe smokve 

 

Nema sumnje da su smokve super hrana, pune su vlakana, a vrijedan su izvor i bakra, kalijuma, mangana i vitamina B. Ali kada je osušite smokva je takođe krcata ugljenim hidratima. Pojedete li samo šest suvih smokvi unijeli ste više od trideset grama šećera. Ipak, suve smokve imaju i puno pozitivnih svojstava (ne sadrže masti i ne povećevaju nivo holesterola) te su odličan izbor za međuobrok van kuće jer ne trebaju stajati u frižideru - samo pazite na veličine porcije. 

 

3. Krekeri od raži 

 

Mnogi ih jedu umjesto hljeba i misle da ih mogu jesti u neograničenim količinama, ali to je zabluda. Trideset grama ražinih krekera sadrži oko 23 grama ugljenih hidrata. Plus je taj što ti ugljeni hidrati dolaze od cijelog zrna zbog čega krekeri od raži imaju veliku hranjivu vrednost. 

 

4. Keks bez šećera 

 

Keks koji ne sadrži šećer sadrži malo manju količinu ugljenih hidrata od zašećerenih – tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20 grama, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljenih hidrata. 

 

5. Konzervirani pasulj 

 

Pasulj je inače pun zdravih složenih ugljenih hidrata, vlakana i proteina. No konzervirani u većini slučajeva sadrži puno dodanog šećera, oko 12 grama u pola šolje, a ženama se preporučuje da ne unose više od 24 grama šećera dnevno. 

 

6. Sok od suvih šljiva 

 

Ostavite li suve šljive natopljene u vodi preko noći dobićete sok koji obiluje vlaknima, sorbitolom, vitaminima C, K, B6 i B3, ali dva decilitra soka od suvih šljiva sadrži i 45 grama ugljenih hidrata. Ipak, prirodan šećer u ovom soku zdraviji je od vještačkih zaslađivača koji se nalaze u mnogim sokovima.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.