x

6 nevjerovatnih činjenica o jajima zbog kojih ih nikada nećete izbjegavati!

Jaja obiluju hranjivim tvarima i preporuka ih je jesti za doručak kako biste svom organizmu priskrbili dozu proteina potrebnu za nastavak dana.

Sadrže neke zdrave nezasićene masti i 6 grama proteina. Jaja su odličan izvor zeaksantina, luteina i kolina koji čuvaju očno zdravlje, preveniraju gubitak vida i sprečavaju podočnjake.

 

Još jedna dobra vijest za sve one koji za svoj zdravi doručak biraju jaja: ova će namirnica pomoći u reguliranju tjelesne težine... Uvrstite ih u svoj prvi jutarnji obrok i kombinirajte ih s cjelovitim žitaricama.

 

Možda ćete ih nakon što ovo pročitate imati još češće na svom jelovniku. U slast!

 

1. Ljuska

 

Ljuska jajeta ne indicira reducirane hranjive vrijednosti jaja već samo ``otkriva`` vrstu nesilice. Stoga ne morate pomno proučavati je li ljuska jaja svjetlija ili tamnija. Nutritivne vrijednosti ove namirnice su zadržane unutra bez obzira na vanjštinu.

 

2. Salmonela u jajima

 

Samo jedno od 20 tisuća industrijski uzgojenih jaja ``otrovano`` je salmonelom. Mogućnost da se zarazite ovom bakterijom konzumacijom jaja toliko je mala da će prosječan konzument jaja naići na jedno zaraženo jaje u prosjeku svake 84 godine, piše Lolwot.

 

3. Žumanjak

 

Boja žumanjka ovisi o prehrani kojom je hranjena nesilica i ``ne otkriva`` manjak nutritivnih vrijednosti, kako mnogi mogu pomisliti, ako je žumanjak svjetlije boje.

 

4. Krvava mrlja na žumanjku

 

Zasigurno ste više puta ``naletjeli`` na taj prizor, ali ako ste se zapitali od čega je, evo odgovora. Pojavi se kada u žumanjku pukne kapilarica i to ne znači da je jaje sumnjive kakvoće.

 

5. Aracuana kokoš

 

Ova vrsta nesilice poznata je kao ``uskrsna kokoš`` jer nese prirodno plava, ružičasta, zelena i smeđa jaja.

 

6. Jaja i kolesterol

 

Jedno jaje ``pokriva`` dvije trećine od maksimalne preporučene dnevne doze kolesterola. Ipak, za sve one koji se pitaju, svakodnevna konzumacija jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja, pokazala su istraživanja.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.