6 nevjerovatnih činjenica o jajima zbog kojih ih nikada nećete izbjegavati!
Jaja obiluju hranjivim tvarima i preporuka ih je jesti za doručak kako biste svom organizmu priskrbili dozu proteina potrebnu za nastavak dana.
Sadrže neke zdrave nezasićene masti i 6 grama proteina. Jaja su odličan izvor zeaksantina, luteina i kolina koji čuvaju očno zdravlje, preveniraju gubitak vida i sprečavaju podočnjake.
Još jedna dobra vijest za sve one koji za svoj zdravi doručak biraju jaja: ova će namirnica pomoći u reguliranju tjelesne težine... Uvrstite ih u svoj prvi jutarnji obrok i kombinirajte ih s cjelovitim žitaricama.
Možda ćete ih nakon što ovo pročitate imati još češće na svom jelovniku. U slast!
1. Ljuska
Ljuska jajeta ne indicira reducirane hranjive vrijednosti jaja već samo ``otkriva`` vrstu nesilice. Stoga ne morate pomno proučavati je li ljuska jaja svjetlija ili tamnija. Nutritivne vrijednosti ove namirnice su zadržane unutra bez obzira na vanjštinu.
2. Salmonela u jajima
Samo jedno od 20 tisuća industrijski uzgojenih jaja ``otrovano`` je salmonelom. Mogućnost da se zarazite ovom bakterijom konzumacijom jaja toliko je mala da će prosječan konzument jaja naići na jedno zaraženo jaje u prosjeku svake 84 godine, piše Lolwot.
3. Žumanjak
Boja žumanjka ovisi o prehrani kojom je hranjena nesilica i ``ne otkriva`` manjak nutritivnih vrijednosti, kako mnogi mogu pomisliti, ako je žumanjak svjetlije boje.
4. Krvava mrlja na žumanjku
Zasigurno ste više puta ``naletjeli`` na taj prizor, ali ako ste se zapitali od čega je, evo odgovora. Pojavi se kada u žumanjku pukne kapilarica i to ne znači da je jaje sumnjive kakvoće.
5. Aracuana kokoš
Ova vrsta nesilice poznata je kao ``uskrsna kokoš`` jer nese prirodno plava, ružičasta, zelena i smeđa jaja.
6. Jaja i kolesterol
Jedno jaje ``pokriva`` dvije trećine od maksimalne preporučene dnevne doze kolesterola. Ipak, za sve one koji se pitaju, svakodnevna konzumacija jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja, pokazala su istraživanja.
Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.