x

8 jednostavnih domaćih sredstava protiv peruti!

Najčešći problem s kojim se suočavaju vaša kosa i tjeme...

Perut je vjerovatno najčešći problem s kojim se suočavaju vaša kosa i tjeme. Dosadni mali bijeli pahuljasti nametnici, zvani perut, mogu se pretvoriti u vašu najgoru noćnu moru.

 

Ova iritantna pojava pogađa mnoge ljude širom svijeta. Mnoštvo je uzročnika, za neke jedva biste povjerovali da mogu proizvesti perut. Dobra je vijest da postoje brojna dostupna rješenja za prevenciju i suzbijanje ove pošasti. Predstavljamo vam osam najpopularnijih preparata za suzbijanje peruti.

 

1. Maslinovo ulje

 

Maslinovo ulje ima razne primjene, a jedna od najpopularnijih njegovih upotreba je u suzbijanju peruti.

 

Budući da je perut najčešće posljedica suve kože tjemena, upotreba maslinovog ulja više je nego dobrodošla u borbi protiv peruti. Utrljajte toplo (ne vruće!) ulje u kosu prije pranja. Ostavite ga tako 15 do 20 minuta prije šamponiranja. Ili, utrljajte toplo maslinovo ulje na tjeme kružnim pokretima prije spavanja. Ostavite ga na tjemenu preko noći i ujutro isperite blagim šamponom.

 

Podmetnite pod glavu staru jastučnicu radi upijanja ulja ili omotajte glavu pamučnim pokrivačem.

 

2. Jogurt i papar

 

Ovo je jedan od najjednostavnijih preparata za suzbijanje peruti. Apliciran na tjeme, jogurt ima umirujući učinak i sprečava daljnje ljuštenje kože. Papar pak djeluje kao protivgljivično sredstvo. Smrvite dvije kašičice crnog papra, dobiveni prah dodajte šoljici jogurta. Temeljno promiješajte i utrljajte u tjeme. Ostavite na tjemenu otprilike sat vremena pa isperite šamponom s blagim djelovanjem.

 

3. Limunov sok

 

Ovaj sok ima izuzetno efikasno protivgljivično djelovanje, što ga čini osnovnim sastojkom maski za kosu namijenjenih suzbijanju peruti. Pomiješajte limunov sok i kokosovo ulje u odnosu jedan prema pet. Lagano razmažite smjesu na tjeme i ostavite je tako između 20 i 30 minuta. Isperite koristeći blagi šampon. Preporučujemo redovno korištenje limuna kako biste se riješili peruti. Limunov sok smatra se prirodnim izbjeljivačem zbog prisustva limunske kiseline, no on ne izbjeljuje kosu.

 

4. Sirće

 

Sirće se dobrim dijelom koristio u borbi protiv peruti i u prošlom vijeku. Bogat je kalcijumom i kalcijumovim enzimima, koji suzbijaju svrab. Posebno je efikasan u borbi protiv peruti koja izaziva svrab. Od svih vrsta sirća, najviše preporučujemo jabukovo ili balzamično. Jabukovo sirće otklanja mrtve ćelije kože koje uzrokuju stvaranje peruti i sputavaju rast korijena kose. Pripazite da vam sirće ne dospije u oči. Ne brinite zbog mirisa, jer će on nestati kad se kosa osuši.

 

5. Aloe vera

 

Aloe vera obnavlja osjetljivu i ispucalu kožu tjemena nastalu kao posljedica ponovnog svraba. Gel od aloe vere posjeduje antibakterijska i protivgljivična svojstva. Njeguje i čisti kožu tjemena te sprečava pojavu peruti. Utrljajte gel ili sok aloe vere izravno na tjeme. Ostavite ga na tjemenu približno četvrt sata te isperite blagim šamponom. Postupak ponavljajte svakodnevno kako biste postigli zadovoljavajuće rezultate.

 

6. Đumbir i cikla

 

Glavni sastojak brojnih tradicionalnih kuhinja, đumbir, čini čuda i u borbi protiv perutaste kose. Masaža tjemena i kose smjesom usitnjenog đumbira, cikle i vode oslobodiće vas od peruti za samo četiri dana. Nakon trljanja na tjeme, smjesu ostavite preko noći i isperite ujutro kako biste postigli najbolje rezultate.

 

7. Bijeli luk

 

Bijeli luk efikasno rastjeruje ljude osjetljivog njuha, baš kao što efikasno suzbija perut. Smatra se najboljim prirodnim sredstvom za suzbijanje peruti. Posjeduje prirodna antibakterijska svojstva koja pomažu pri uklanjanju bakterija prisutnih na tjemenu. Usitnite češnjak i dodajte malo vode da biste napravili gustu i glatku mješavinu. Utrljajte je na tjeme i ostavite otprilike pola sata. Isperite kosu blagim šamponom

 

8. Soda bikarbona

 

Sveprisutni kućani proizvod, soda bikarbona pročišćuje tjeme i pomaže pri uklanjanju ljuskica peruti. Dodajte jednu kašiku sode bikarbone u šampon te operite kosu s tom smjesom. Jedno pranje biće sasvim dovoljno da se uvjerite u njenu efikasnost pri uklanjanju tvrdoglavih ljuskica. I na kraju, prije nego što se vaša borba s dosadnim “pahuljastim nametnicima” zahukta, valja imati na umu da nijedan od navedenih pripravak nema instantno djelovanje. To znači da valja pričekati nekoliko dana da rezultati budu vidljivi. Naoružajte se strpljenjem jer je najbolji način suzbijanja peruti istrajnost u tretmanu.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.