x

Airbus, Italdesign i koncept letećeg automobila!

Ženevski sajam je ove godine bio prikazao razne novitete i male dorade, ali od mnoštva razvikanih brandova tamo se našao i jedan konceptualni automobil kojeg  su dizajnirali Airbus i Italdesign.

Iako su autonomna i za okoliš primamljiva vozila svejedno i dalje glavni fokus sve više i više proizvođača, ima i onih koji budućnost prometa vide na još progresivniji način. Među njima su Airbus i Italdesign koji su predstavili Pop.Up, koncept koji iza svog imena ustvari krije leteći automobil.

 

Nije Ženeva bila prva prilika da se čuje za Airbusov projekt Vahana. U sklopu njega je, gotovo pa u tajnosti, s vremenom razvijan koncept jednog električnog i autonomnog letećeg automobila. Mislimo da je to zasad najveći broj značajki, em je električan, em autonoman, em leti. Do sada su, međutim, pred znatiželjne oči javnost pristizale isključivo skice i kojekakvi opisi ovog revolucionarnog koncepta. Konačno je ipak došlo vrijeme da Airbus po prvi puta bez sramežljivosti pokaže prve rezultate neobičnog rada svojih stručnjaka. Šteta što posjetitelji u Ženevi nisu baš imali priliku sjesti u njega i poletjeti. To bi bio posao.

 

Ideja ove suradnje je jednostavna. Imamo mali gradski automobil koji je vezan za čitav sustav pametnog prometa u budućnosti. Osim dobre stare vožnje prometnicama (koja sad već postaje pomalo passe) prema potrebi ga se može priključiti u kompoziciju svojevrsnog pa.. vlaka. Zatim, kad se za to pokaže potreba, putem tableta se može pozvati robotski quadcopter koji se onda može spojiti na kabinu, posljedično pretvoriti PopUp automobilčić u neobičnu letjelicu i tako vam dodatno olakšati i ubrzati transport. Sve objašnjavaju u sljedećem videu:

 

U pitanju je kabina napravljena od karbonskih vlakana i spojiva na 2 različita električna modula. Od njih jedan (onaj s 4 kotača), je tu da služi vožnji po cestama, a drugi za to da započne let odspajanjem kabine od baze. Uz pomoć mobilne aplikacije. Pretvorbom u letjelicu dobiva se svojevrsni putnički dron. Baš slično Ehangu čiji dronovi uskoro trebaju početi letjeti u Dubaiju, također u Airbusu imaju plan te kapsule učiniti dostupnima na zahtjev. Putnici bi onda mogli naručiti vožnju takvim prijevoznim sredstvom pomoću svog mobitela te si potom izabrati hoće li na željeno odredište stići cestom ili će biti malo divlji pa krenuti zrakom.

 

Sami moduli ovog 2,6 metara dugog, 1,5 metara širokog i 1,4 metra visokog mješanca drona i automobila su po završetku putovanja lako odvojivi od kabine te jednostavno prenosivi do punjača. Na njemu odmaraju čekajući sljedeću prometnu pustolovinu. Da priča nije šuplja izgleda da potvrđuje tvrdnja proizvođača da Pop.Up upotrebljava naprednu umjetnu inteligenciju kojom zapaža i automatski izbjegava moguće prepreke na putu. Nadamo se da to radi točno.

 

Airbus i Italdesign su složni u stavu da leteći automobili kakvi su do sada zamišljani imaju mnogobrojne prepreke koje im baš ne olakšavaju mogućnost da budu u stanju istovremeno letjeti i voziti. Zato bi sustav modularnog vozila s tim quadcopterom “na zahtjev” bio puno efikasnije rješenje. Kako god bilo, situacija će se usavršavati koliko može, ali mi bismo rado vidjeli da koncept praktično pokaže kako leti.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.