x

Amsterdam: Grad - muzej na otvorenom!

Amsterdam je grad karakteristične holandske arhitekture, kanala, brodića i mostova. Dobio je ime po rijeci Amstel, ili možda ipak po istoimenom pivu. Leži na više od 150 kanala koji su povezani sa gotovo 1. 300 mostova.

Amsterdam je u isto vrijeme muzej na otvorenom, riznica znamenitih građevina i spomenika pod otvorenim nebom, ali i moderna užurbana evropska prestonica. Glavni grad Holandije ima sve odlike metropole, živost i ritam velikog grada.

Uži centar, koji je glavno odredište turista, prostire se između kanala koji se u vidu polukrugova nižu jedan za drugim sve do kanala Spigel, koji je granica najužeg centra grada.

Stari grad je mjesto gdje je Amsterdam osnovan, u prvo vrijeme kao mali ribarski grad na ušću reke Amstel, koji se do 17. vijeka utvrdio kao trgovačka prijestolnica Evrope i kada je nastala većina zgrada koje i sada čine njegov nezaboravni pejzaž.

Samo desetak minuta od centralne stanice nalazi se najpoznatiji amsterdamski trg, Trg Dam. On je mjesto posebne historijske važnosti, u šta možete da se uvjerite u Amsterdamskom historijskom muzeju.

Kraljevska palata se nalazi na Trgu Dam, u samom centru Amsterdama. Ona je originalno zamišljena kao gradska skupština. U 17. vijeku ova zgrada je bila najveća zgrada u Evropi koja nije namijenjena za religiozne svrhe.

Nova crkva je poznata jer slavi “blaga” iz drugih zemalja, kulture i religije o kojima se mnogo govori tokom izložbi. Locirana na glavnom trgu, odmah pored Kraljevskog dvora, crkva je jedan od najposjećenijih izložbenih prostora u Holandiji.

U Muzeju “Madam Tiso” turisti uvijek mogu da se zabave posmatrajući Rembranta kako slika, u realnoj veličini.

U Amsterdamu ćete nesumnjivo pronaći sve što tražite. Od romantičnih pejzaža, do proslavljene Crvene zone. Od holandskog slikarstva, do odličnog šopinga.

Iako je prati loša reputacija, Crvena zona u Amsterdamu je jedna od bezbjednijih oblasti u gradu. U toku dana to je turistička oblast gdje, iako je fotografisanje zabranjeno, možete da se prošetate i razgledate svjetski poznati niz izloga sa lijepim i manje lijepim damama u izazovnoj odjeći.

U Amsterdamu vaša destinacija nikada nije predaleko, posebno ako sljedite onu staru latinsku izreku – dok ste u Amsterdamu, ponašajte se kao pravi Amsterdamac, vozeći bicikl, naravno.

Istorija
Prvi zapisi govore o Amsterdamu kao o ribarskom selu i datiraju iz 13. vijeka. Amsterdam se razvio oko brane na rijeci Amstel krajem 12. vijeka. Ime Amsterdam se prvi put pojavljuje u doba Florisa Petog, grofa od Holandije. U toku 14. vijeka, a posebno u 15. vijeku, Amsterdam je doživio nagli razvoj i već tada je počelo njegovo zlatno doba.

Usluge i cene
Povratna avio karta Beograd – Amsterdam – od 201 EUR 
Noćenje u hotelu od 20 EUR
Prevoz 2,5 EUR
Ručak od 7 EUR
Sok 2,5 EUR
Taksi od 1,5 EUR
Bioskopska ulaznica 3 EUR

Izvor: gdestinacija.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.