x

Apel za pomoć: Prijevremeno rođena beba i njena porodica nemaju hranu, toplu vodu ni odjeću!

Beba stara 22 dana došla je na svijet prije termina i donijela veliku radost svojoj porodici koja živi u naselju Semizovac nadomak Sarajeva. Nažalost, zbog neimaštine, bebica je za ove dane od rođenja izgubila na težini jer njena majka i ostatak porodice nemaju dovoljno hrane niti su u finansijskoj mogućnosti da bebi kupuju mlijeko.

Bh. građani ponovo su pokazali kako imaju veliko srce i udružili su se da pomognu ovoj porodici. U neuvjetnoj kući s bebom žive majka Amina koja ima poteškoće u razvoju, njena braća, petogodišnja kćerka Aminine sestre, nana Ramiza i djed Mujo. Aminu je muž ostavio dok je još bila trudna i ne vodi brigu ni o njoj ni o svom djetetu. U kakvim uvjetima žive svjedoče fotografije koje je napravila Lejla Džeko, pokretač akcije za prikupljanje pomoći ovoj porodici. 

 

``Majčine ruke su u živim ranama i mnogo je blijeda. Djevojčica koja živi s njima je jako sitna i mršava te nikada ne biste rekli da ima pet godina. Dočekala nas je sa zagrljajem i toplim riječima. Niko ne radi nigdje. Kuća liči na sve osim na kuću. Bebina nana nam je rekla da je bebicu samo jednom okupala u ovih 20 dana jer se boji da se ne prehladi. Kasnije smo saznali da nemaju bojler. Dedo je donirao krv 156 puta, a njemu niko da pomogne``, kazala nam je Džeko.

 

Bebina majka ima 24 godine. Imala je još djece, ali joj je socijalna služba oduzela jer nije imala finansijsku mogućnost da ih prehrani. Od države su dobili zemljište za izgradnju kuće i uspjeli su izliti ploču, ali za ostatak nemaju novca.

 

``Kada sam ih pitala šta im je najpotrebnije, djevojčica i braća su rekli hrana, a nana i djed su kazali kuća. Uspjeli smo skupiti odjeće i nešto novca za hranu, te kupiti bebici dohranu. Potrebna nam je garderoba za petogodišnju djevojčicu jer je u periodu kada je bilo hladno išla u školu u majici dugih rukava, nije imala jaknu. Najpotrebnije je da im se završi kuća i molili bismo sve one koji mogu da doniraju građevinski materijal i ako bi neko od radnika volonterski pomogao u izgradnji. Rekli su i `pod ploču, samo da znamo da je naše```, rekla nam je Džeko.

 

Grupa građana do sada je donirala hranu i odjeću, a djed je plakao od sreće kada je vidio šta su sve dobili.

 

Džeko je pokrenula i grupu na Facebooku pod nazivom ``Ako možeš pomozi`` u kojoj je napisala da za bebu još trebaju termos boce, kuhalo, dozeri i slične stvari. Otvoren je i žiroračun na koji se mogu vršiti uplate. 

 

Mole se svi koji su u mogućnosti da doniraju 1-2 KM ili druge potrebne stvari kako bi ova sedmočlana porodica imala osnovne stvari za život i pristojan dom.

 

Za uplate u BiH: 1613000072704562

 

Za uplate iz inozemstva

SWIFT: RZBABA2S

IBAN: BA39161300007274562

 

Porodica živi u Semizovcu, Stara cesta broj 6.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.