x

Arapović: Tamo gdje je stvarna politička moć, tamo nema žena!

``Ideološki spektar i rodno pitanje u političkom životu Bosne i Hercegovine“, tema je predavanja koje je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održao bh. politolog Adis Arapović

Polazeći od toga da je izostanak demokratizacije unutar političkih stranaka determinirao potiskivanje na periferiju i rodno pitanje na nivou ukupnog društvenog diskursa, Arapović je naglasio da je bh. društvo iz ``hiljadugodišnje historije totalitarizma uskočilo u pseudo-liberalizam post-ideološkog tipa s primjesama najgoreg ultra-kapitalizma``.

 

``Da bi mi stigli tu historijsku prazninu od par stotina godina, spram Evrope, mi moramo živjeti brže, što uključuje adekvatnu ulogu žene u društvu``, smatra Arapović.

 

Pojasnio je da zastupljenost žena u parlamentima BiH već godinama ne prelazi cifru od 20 posto, uprkos tome što izborno zakonodavstvo nalaže da bude 40 posto žena na listama, završetkom izbora mi u najboljem slučaju dobijemo do 20 posto žena u parlamentima.

 

U evropskom parlamentu nivo od 20 posto učešća žena zabilježen je posljednjeg puta 1989. godine, a do danas udio žena je narastao 50 posto.

 

``U najljepšoj interpretaciji, mi danas živimo evropsku ’89. godinu, u kontekstu ravnopravne zastupljenosti spolova, a onda iza toga dolazi priča o proporcionalnoj političkoj moći``, naglasio je on.

 

Sama zastupljenost ne znači ništa, stav je Arapovića, jer u bh. parlamentima ima 17 posto žena, ali zato u vladama ima ispod 15 posto, na čelima političkih stranaka ima nula posto, na potpredsjedničkim mjestima političkih stranaka također ispod 15 posto.

 

``Tamo gdje je stvarna politička moć, zaista tamo nema žena, a ako ih i ima one su samo produžena ruka partijskog alfa-mužjaka``, naglašava on.

 

Po mišljenju Arapovića, nema drugog načina, osim da žene same izbore poziciju koja im historijski pripada.

 

``Mi možemo samo čekati 200 godina da se desi ono što je i nužno, pod pritiskom evropskih integracija, globalizma i generalno, pobjede liberalizma, a također možemo u 10 do 15 godina barem nominalno, statistički stići Evropsku uniju, ili biti dobri đaci i prepisati najbolje iz te zapadne civilizacije kojoj stremimo``, zaključio je Arapović.

 

Predavanje je održano u okviru ciklusa predavanja ``Neko je rekao feminizam“ koji organizira Sarajevski otvoreni centar sa svojim partnerima.

 

tekst: novo vrijeme

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.