x

Autističnog sina Čedomira Antića zbog plača nisu pustili u avion!

Vrata aviona ``Er Srbije``, u nedjelju 6. avgusta, na letu Beograd - Tivat u 17.15, ostala su zatvorena za autističnog jedanaestogodišnjeg Vida Antića! Iako je trebalo da putuje u pratnji majke, bake i sestre, dječak nije otišao na more jer su, kako tvrdi njegov otac Čedomir, aerodromski supervizor, ljekar i menadžerka leta procijenili da Vidovo dugotrajno plakanje može da uznemiri ostale putnike.

Kako saznajemo, Vid je već tri puta, bez ikakvih problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta - Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja. Zato, nezadovoljan ponašanjem osoblja Aerodroma ``Nikola Tesla`` i kompanije ``Er Srbija``, dječakov otac, historičar Čedomir Antić, kaže da je riješio da presavije tabak.

 

- Zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantovanih prava svih građana Srbije, podnijeću tužbu protiv Aerodroma i srpske nacionalne avio-kompanije - kaže Antić. - Razlog što je moje dijete skinuto sa leta je, kako su objasnili, njegovo uznemirujuće plakanje. Naime, tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje djece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične djece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta.

 

Vrlo brzo, po riječima našeg sagovornika, prišla im je supervizorka i pitala da li dijete prvi put leti i ima li strah od letenja.

 

- Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta letio bez ikakvih problema - objašnjava Antić. - Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Predočio sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog ljekara.

 

Ljekar medicine rada im je rekao da dijete mora da bude ``psihijatrijski pripremljeno``. Objasnio je značenje ove sintagme tvrdnjom da je prije leta trebalo da popije lijekove za smirenje.

 

- Da, mnoge autistične osobe primaju lijekove za smirenje, ali je preporuka da se oni ne daju djeci u razvoju bez velike nevolje - kaže Antić. - U najtežim Vidovim godinama nikada mu nismo davali lijekove za smirenje. Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao da li izbacuju i drugu djecu koja tokom leta plaču. Ljekar, ipak, ostaje pri svome, a u izvještaju, između ostalog, navodi da je pacijent skinut sa leta od strane supervizora, kao i rečenicu koja me je posebno razljutila: ``Rekli su mi da dijete ima autizam.`` Doktor ovim praktično potvrđuje da dijete nije pregledao. 

 

Iz Kompanije ``Er Srbija`` žale zbog neprijatnosti kroz koju je prije tri dana prošla beogradska porodica.

 

- Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion donijeta je nakon što je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let - kažu u ``Er Srbiji``. - Pojedini putnici, koji su takođe čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju, kojem su bezbijednost i dobrobit svih na letu prioritet. Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora da pregleda ljekar na aerodromu da bi se utvrdilo da li je u stanju da putuje. Nakon procjene doktora, obavijestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje, i objasnili procedure o promjeni datuma leta. Kao avio-kompanija ophodimo se jednako i nepristrasno prema svim našim gostima.

(Novosti.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.