x

BEOGRAĐANIN ČUO NEOBIČAN ZVUK SA TERASE: Kad je izašao da vidi odakle dolazi... ŠOK!

Porodica Ostojić na svojoj terasi pronašla je neobične stanare za koje nije ni znala da dijeli prostor sa njima! Naime, u saksijama su pronašli tri mala ptića i to sokola vjetrušku, koji su poznati kao ptice koje žive u zdravim sredinama.

Iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica apeluju na oprez, a ukoliko ove ptice primijetite na vašoj terasi, obavezno se obratite Fondu.

 

``Godišnje se gnijezdi od 130 do 180 parova vjetruški na terasama u betonskim saksijama, ventilacionim cijevima i krovovima Beograda. Podijelimo životni prostor sa njima, jer one godišnje pojedu čak 13 tona glodara i guštera u Beogradu``, apeluje Fond za zaštitu ptica grabljivica.

 

Vjetruška se hrani sitnim glodarima, poljskim miševima i voluharicama, a ukoliko njih nema loviće sitne ptice poput vrabaca, sjenica ili štiglica.

 

Lovi na karakterističan način tako što lebdi u vazduhu osmatrajući plijen na zemlji, a onda se naglo spušta na nižu visinu, gdje ponovo zastaje, da bi još jednom osmotrila plijen, a zatim krenula u finalni napad i konačno ga ulovila.

 

Budući da su u vrhu lanca ishrane, prisustvo vetruške implicira da je životna sredina i dalje koliko toliko zdrava, jer su ove grabljivice prve na udaru pretjeranog zagađenja, zbog specifičnosti njihove ishrane.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.