x

Baggi Begović: Nevjerovatan je osjećaj doći kući, vidimo se na Brodolomu!

Možemo li iskoristiti ovu priliku i reći dobrodošao kući Baggi, kakav je osjećaj?

Baggi Begović: Nevjerojatan je osjećaj doći kući. Tu najradije želim tulumariti i podijeliti svoju muziku. Kada sam napustio domovinu kao tinejdžer, sanjao sam o povratku kući u sretnijim okolnostima…a sada se taj san ostvaruje.

Sa svojim bosanskim korijenima, možeš li reći za sebe da predstavljaš i Bosnu i Hercegovinu na sceni elektronske muzike. Je li bilo teško integrisati se u internacionalnu muzičku scenu?

 

Baggi Begovic: Jako je teško, ali moji bosanski korijeni su zapravo bili prednost, a Ja sam ponosan na to. Moja obitelj prenijela je snažnu radnu etiku na mene kao naslijeđe dok sam odrastao u Bosni. Tokom mojih putovanja, upoznao sam i druge ljude iz zemlje u kojoj sam rođen, a koji su pazili na mene i pomagali su mi - promotori klubova, zaštitari i drugi. Sretan sam kada imam priliku upoznati nekoga iz moje domovine na sceni.

 

Da li imaš neke kontakte sa scenom elektronske muzike u BiH, ili producentima koji danas rade u svijetu a porijeklom su iz BiH kao ti? Kakva je scena elektronske muzike u BiH?

 

Baggi Begovic: Da, već neko vrijeme radim na par stvari sa Drop Department i drugim bosanskim DJ-ima kao što je Black Acid i jos par njih. Uskoro će biti poznato više detalja.

 

Za one koji nisu upoznati sa tvojom muzikom, kako bi u par riječi opisao svoj muzički žanr i muziku koju puštaš i produciraš.

 

Baggi Begovic: Ima mnogo različitih uticaja i izražaja ali Ja pravim progresivni house zvuk-muziku. Za mene je najvažnije da se uz moju muziku publika osjeća dobro raspoloženo.

 

Kako mogu da primijetim posljednjih nekoliko godina imao si ogromnu podršku od strane mnogih DJ-eva, posebno od svojih kolega iz Holandije. Da li si ikada očekivao da ćeš biti tako dobro primljen u muzičku industriju?

 

Baggi Begovic: Ne znam jesam li očekivao da budem tako dobro prihvaćen u svijetu muzike, ali sam jako prilagodljiv umjetnik, i uživam biti dio zajednice koja stvara scenu elektronske muzike u Holandiji. Velika je čast imati priliku sarađivati sa drugim producentima i dijeliti ideje sa njima. Jednu stvar dobro znam, da Ja podjednako i sa poštovanjem tretiram svaki show i publiku. Maksimalno se trudim da napravim nezaboravan show kako bi publika bila zadovoljna.

 

Smatraš li da je jako značajno biti prepoznat od strane svojih kolega? Navodim primjer, Baggi Begovic sa Roger Sanchez, Sandy Rivera, Funkerman ili Tiesto, rame uz rame, šta reći osim da nema razlike kod publike koliko vidim?

 

Baggi Begovic: Za mene je to kreativno i uzbudljivo kada radite sa drugim producentima. Mi učimo jedni od drugih, i publika je uvijek na dobitku nakon tog procesa ili saradnje koja se ostvari. Posebno vrijedno iskustvo za mene je rad sa Tiesto i njegovom izdavačkom kućom Musical Freedom. Poznajemo se dovoljno dugo, još i prije nego je uspio na sceni. Zajedno smo prodavali i razmjenjivali ploče na istim mjestima i u istim ulicama u Holandiji.

 

Postoje li neka negativna iskustva koja pamtiš sa određenih lokacija, jer nastupaš na svim kontinentima?

 

Baggi Begovic: Uvijek je nervoza prisutna kada idete na novo trzište, jer ne poznajete dovoljno publiku i postoji pitanje kako ćeš biti prihvaćen sa svojom muzikom. Ja uvijek nastojim smiriti svoje strasti, i očekivanja svesti na racionalan nivo te odraditi odličan show prije svega. Ranije sam dosta bio prisutan u Americi i Mexicu, i publika je sve bolja i bolja.

 

Čini se da su festivali preuzeli kontrolu nad scenom jer se kompletna industrija elektronske muzike bazira na ovoj vrsti događaja?

 

Baggi Begovic: Zaista je trenutno festivala više nego ikada, ali Ja sam nedavno imao odlične klubske nastupe, posebno u Americi. Proveo sam cijelu sedmicu u Las Vegasu, i reći da klubska scena umire, ma nema šanse!

 

Kakav savjet bi mogao da daš nadolazećim generacijama DJ-a i Producenata?

 

Baggi Begovic: Sve počinje sa muzikom. Prije nego što imate lijepo DJ ime, svoj zaštitni znak, i simpatične fotografije za javnost, morate otići u studio te se tamo identificirati svojim jedinstvenim zvukom ili muzikom. To je najvažniji dio u svemu.


Intervju radio Nedim Begić. 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.