x

Baščaršijske noći: Josip Pejaković predstavio novu monodramu BH STEND-DRP TRAGEDY!

Monodrama „BH STEND-DRP TRAGEDY“ novi je komad prvaka drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i jednog od naših najvećih glumaca Josipa Pejakovića, koja je praizvedbu imala, sinoć 8. jula u galeriji BKC-a u Sarajevu, u sklopu Baščaršijskih noći. Tokom mjeseca jula i publika u drugim bh. gradovima imat će priliku pogledati predstavu.

- Ekskluzivno pravo praizvedbe moje nove monodrame kao svojevrstan doprinos novom centru za kulturu dao sam mom prijatelju direktoru Kukavici. Nakon BKC-a  predstava će biti izvedena u Centru za kulturu u Jelića ulici gdje godinama u teatru Rajvosa ja igram predstave. Sa direktorom Bosanskog centra u Tuzli već je dogovoreno izvođenje, pa će negdje poslije 17. jula biti nastavak te turneje koja će vjerovatno prodefilovati kroz Gračanicu, Kalesiju, Lukavac i Srebrenik u tuzlanskom kraju, a onda bi trebala gostovati i u Zenici, Maglaju i Doboju. Mostar je u planu negdje krajem jula ili početkom avgusta u Narodnom pozorištu u Mostaru i vjerovatno i Jablanici i Konjicu u povratku u Sarajevo. Onda će ponovo biti u Sarajevu, a vidjećemo koji će to biti stalni prostor - kaže Pejaković te dodaje da je plan bio da se sa monodramom počne na jesen, no kako njegov put u Australiju nije sto posto bio siguran, odlučio je iskoristio ovo vrijeme da tokom ovogodišnjih Baščaršijskih noći napravi praizvedbu.

 

„BH STEND-DRP TRAGEDY“ je prema njegovim riječima svojevrstan doprinos pomami stand up komedija. 

 

- Ja sam mislio da Bosnu ipak treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne sa vicevima o Sulji i Muji i natezanju na WC šolji. Bosna i Hercegovina zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardovani svih ovih godina kroz te komedije, koje u Americi zovu ustani i govori. Oni su to ozbiljno shvatili, a kod nas je to ustani i jedi govna, nastavlja glumac. 

 

Njegov obračun sa njima, ne sa stand up komičarima, već onima koji su nas, građane ove zemlje, doveli u situaciju u kakvoj smo danas kreće sa početnim tekstom „Drug Tito nam je govorio da se spremamo k’o da će sutra biti rat, pod jedan, a pod dva da radimo sve na tome da petsto godina bude mir“. 

 

- On je to jako dobro skont`o, međutim tad nije bio svjestan te činjenice s kakvom bagrom ima posla. Pred sobom je imao polupismeni svijet koji ga gleda kroz usta i jedva može zapamtiti ono što je pod broj jedan, a kamoli sad broj dva. Da bi skontali i pod broj jedan i broj dva šta trebamo da radimo, on je trebao svako jutro na dobro jutro kad se probudiš i uveče da ti kaže to da se trebamo spremati k`o da će sutra biti rat, pod broj dva da radimo na tome da petsto godina bude mir. I šta se dogodilo? Glupani nepismeni zapamtili samo ono prvo. Čovjek umro, nije se ni o`ladio a oni već počeli pokazivati kako su se dobro spremili; počeli pjevati „Spremte se, spremte četnici“ s jedne strane, a s druge strane se spremili sa uzvicima „Za dom spremni“. Ono malo poštene raje počelo pjevati „Druže Tito ti se nama vrati, zaratili Srbi i Hrvati, a sa njima braća muslimani đah na ovoj, đah na onoj strani“. I krenu svinjarija neviđena. Oni što su prizivali Titu i partiju razbježali se po cijelom svijetu i postali izbjeglice, a oni koji su se spremali k’o da će sutra biti rat počeli zaprave ratovati, ubijati, otvarati logore i ne znam šta raditi. I sve se to završi i opet oni koji su to sve radili, koji su se spremali k`o da će sutra biti rat počeli ponovo za sve nas, doduše samo za obilježavanje raznih datuma pjevati ponovo „Spremte se, spremte“ i obljetnica „Za dom spremni“, i sad im to nije mrsko, a ovi treći koji se sad zovu Bošnjaci, muslimani i dalje se nadaju da će napraviti cjelovitu BiH sa ovima jednima i drugima koji se ponašaju k`o da će sutra biti rat. Jadna Bosno, dokle stigosmo - u svom maniru pojašnjava Pejaković.

 

U njegovom svojevrsnom stand up osvrtu ne političari. Kako ističe, ne zabrinjava ga, recimo, šta Tompson radi i pjeva, jer on to radi već godinama. 

 

- Problem je povodom čega pjeva, o tome gotovo da niko ne govori, ali ja sam se već odavno zarekao da ne zazirem u te političke vode. Oni znaju moj stav i ja ga jasno govorim u ovoj novoj predstavi o ljudima koji su se spremali k`o da će sutra biti rat. To je njihov program svih ovih godina koje mi živimo sa njima i pokušavamo na neki način prihvatiti to već kao činjenicu, da Bosna odiše i živi sa tim varijantama. Nažalost, ljudi koji vode politiku ili nemaju snage ili nemaju pameti da se tome suprotstave i da taj neofašizam koji se na neki način plasira na ovim prostorima već jednom prestane, jer budućnost nije u tome. Evropa se već davno toga oslobodila, i Hitlera i svega onoga što je pripadalo tom režimu. Mi još uvijek mislimo da ako nam Njemačka daje podršku da ulazimo u Evropu, da nam je daje Adolf Hitler, a ne Vili Brant koji se poklonio žrtvama i koji je na kraju i skončao vjerovatno u tom poklonu - primjećuje odlični glumac koji dodaje da je nedavno snimio spot sa „Zonom isključenja“ iz Goražda koji je režirao Anis Mujanović i da je ovo početak saradnje. 

 

Naglašava veliku podršku koju mu je na njegovom novom projektu još jednom dala prijateljska firma „Turbo Trade“.

 

- Firma Turbo Trade je generalni pokrovitelj cijele priče. To je kompanija koju već dvije godine pratim u nekim marketinškim nastojanjima i naš odnos nadilazi poslovnu saradnju. On je, rekao bih, više neka prijateljska varijanta. Tu sam uvijek kada zatrebam njima, a i oni uvijek staju iza mene i mojih projekata, kao što je to i ovog puta- kaže na kraju Josip Pejaković.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.