x

Bizarna pobjeda – završio na krovu i prvom mjestu!

Pobjeda je pobjeda. Ili? Ako pitate vozača koji je glavni lik priloženog videa, situacija nije baš tako jednostavna. Provjerite zašto je i sam nakon utrke izjavio: „Ne znam kako bih se osjećao“ i razmislite je li odluka da upravo on odnese pobjedu bila ispravna.

Kada kažemo on, mislimo na Laurensa Vanthoora, 25-godišnjeg profesionalnog vozača porijeklom iz Belgije, koji se ovih dana našao u centru pažnje nakon održavanja utrke u organizaciji FIA-e u Posebnoj upravnoj regiji Narodne Republike Kine – Makao. Utrke, koja je zahvaljujući stazi u obliku uskih gradskih prometnica, a na kojoj se voze i automobili i motocikli, postala sinonim za događaj u kojem su nezgode daleko od nepoznanice. Zone izlijetanja ovdje su nepostojeće, pa onaj tko izgubi kontrolu nad vozilom ovdje u pravilu završava u zidu i postaje ping-pong loptica koja se odbija od ruba do ruba staze. Zbog nedovoljno prostora za zaobilaženje, vrlo lako i vrlo brzo stvaraju se gužve i staza postaje neprohodna, što zbog dijelova koji ostaju iza, što zbog izvrtanja automobila. Nezgode variraju od pomalo komičnih lančanih sudara pri malim brzinama do nerijetko prekretanja na krov i totalne blokade prometa.

 

Vanthoor se nalazio za upravljačem trkaćeg Audija R8 na čelnoj poziciji u utrci, uz dva Porschea koji su mu bili na repu sve dok vozač jednog od njih, Earl Bamber, nije odlučio na jednoj od ravnica preuzeti vodstvo. Osim što je u tome uspio, očito je uspio smesti Vanthoora koji je u prvi sljedeći zavoj, naziva Mandarin Bend, uletio brzinom od 250 km/h preko unutarnje pasice i otklizao stražnjom stranom prema vanjskom zidu. To je, kako se pokazalo u tipičnom stilu za ovu utrku, rezultiralo katapultiranjem u zrak i slijetanjem na pogrešnu stranu automobila. Vanthoor se tako klizao još neko vrijeme i potom se zaustavio nasred staze, što je rezultiralo podizanjem crvene zastavice i preranim završetkom utrke. No, sama nesreća, koliko god strašna bila (a ispostavilo se da i nije toliko, budući da vozač srećom nije pretrpio nikakve ozljede) nije razlog zašto se ova priča proširila u javnosti. Razlog leži u činjenici da je unatoč takvom sabotiranju samog sebe Vanthoor na kraju proglašen pobjednikom, s obzirom na to da je po završetku prethodnog kruga bio u vodstvu. Za novinare Motorsporta izjavio je: „Nisam siguran da to zaslužujem, budući da sam se sudario i učinio pogrešku i opet sam pobjednik“.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.