x

Bukumirsko jezero: Mjesto koje koje će vas oduševiti svojom ljepotom i legendama o nastanku!

Svima nama je dobro poznata činjenica kako se u Crnoj Gori za jedan dan može obići i sjever i jug, pa jedno prijepodne možete provesti na obali mora, a popodne na svježem planinskom vazduhu.

I upravo je tako! Taj „luksuz“ rijetko gdje možete sresti, da je sve sjedinjeno na tako malom mjestu, a to je ono što čini se, turiste oduševljava iz godine u godinu, i koji se uvijek rado vraćaju u Crnu Goru.

 

Naša zemlja je osim planina i morske obale, poznata i po jezerima, koji nose neku svoju posebnu ljepotu i draž. Ovog puta, upoznaćemo vas sa ljepotama Bukumirskog jezera, koje je smješten vjerovali ili ne, ne tako daleko od našeg glavnog grada.

 

Bukumirsko jezero se nalazi 40 kilometara od Podgorice, putem koji vodi ka Kučima. Smješteno u podnožju Komova, ovo ledničko jezero se nalazi na 1 443 metra nadmorske visine. Dužina jezera iznosi 210 metara, širina 130, a duboko je čak 17 metara! Ovo jezero se vodom puni zahvaljujući padavinama, zatim topljenjem snijega, kao i povremenim izvorima sa Katina Ivanovića.

 

To su samo neke od karakteristika, koje ovo jezero čine posebnim, i koje ga odvajaju od drugih.

 

S obzirom na geografski položaj i nadmorsku visinu, voda jezera je čista i hladna, što kada je u pitanju temperatura, mnogima ne smeta, pa rado iskoriste priliku da se okupaju i uživaju u ljepotama Bukumirskog jezera.

 

Osim uživanja u nevjerovatnom mjestu gdje je jezero smješteno, i njegovoj netaknutoj prirodi, sa jednakom pažnjom se slušaju legende o nastanku Bukumirskog jezera i Bukumirima. A o čemu se zapravo radi?

 

Po jednoj legendi, Bukumirsko jezero je nastalo, kada je nepoznati putnik baš tu odlučio da se odmori, i osvježi vodom. On je tu prenoćio, a kada se probudio, imao je šta vidjeti. Na tom istom mjestu se niotkuda pojavilo jezero...

 

Prema mnogobrojnim vjerovanjima i legendama, u jezeru su se krila razna mitska bića, koja su tokom noći izlazila iz jezera i plašila mještane.

 

Naime, ime jezera je vezano za jednu od legendi o bićima iz jezera, i Bukumirima, nomadskom narodu koji je tu živio vjekovima. Kako kaže legenda, Bukumiri su uspjeli da dođu do načina kako da ta bića istjeraju iz vode, i konačno se riješe straha koje je to jezero izazivalo kod ljudi, prenosi portal volimcrnugoru.me.

 

Oni su tada posjekli šumu, i drveće zapalili ispod jedne stijene koja se nadvila nad Bukumirskim jezerom. Ta stijena se usijala od vatre, i Bukumiri se obrušiše u jezero, koje je u tom trenutku proključalo od vreline usijanog kamena. Prema legendi, tada se iz jezera pojavio čovjek na bijelom konju, koji je zbog onoga što su napravili bacio kletvu na Bukumire, i prokleo ih da se međusobno poubijaju.

 

Ta kletva se obistinila, oni su se međusobno poubijali, a o njihovoj pogibiji svjedoče mnogobrojna kamena obilježja i danas, koja se nalaze širom Kučkog kraja...

 

Ako se odlučite da posjetite baš Bukumirsko jezero, nećete se pokajati. Sama staza do jezera je obilježena, i sve je prilagođeno turistima koji ne poznaju taj kraj. Naime, kada dođete do samog jezera, uz pomoć više markiranih staza možete iskoristiti priliku, i obići vrhove okolnih planina.

 

Ako pak nijeste toliko avanturista, možete uživati u ljepoti Bukumirskog jezera i okolne prirode, i čak kampovati na njegovoj obali. Ovo mjesto nesvakidašnje ljepote i legendi, teško je opisati, ono se mora doživjeti, da bi shvatili o kakvom prirodnom bogatstvu se radi!

 

Mogućnosti i načina je puno, vaše je samo da odaberete i uživate u onome što samo priroda može da nam pruži, jer kada jednom posjetite Bukumirsko jezero, uvijek ćete mu se vraćati!

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.