x

Cadence umjetna inteligencija svira `Za Elizu`

Dobro poznata bh. digitalna asistentica Cadence, i ovaj put je pokazala svoje `postojanje` u računaru, kroz neobičan način.

Autor projekta Haris Aščalić, dvadesetogodišnji Visočak o kome su pisali i mnogi inostrani mediji, je na svom YouTube kanalu objavio novi videozapis u kojem se prikazuje kako Cadence korisnika uči svirati klavir.

 

Mladi programer je rekao Cadence da želi svirati klavir. Nakon par `odsviranih` tonova, Cadence je prepoznala da Haris pokušava svirati `Za Elizu`. Odmah ga je upitla da li stvarno zna odsvirati, a on je rekao ne. Nakon toga mu je predložila da ona odsvira polahko, dio po dio a da je on prati, i tako uči. Haris se složio a Cadence umjetna inteligencija je odsvirala jedan djelić, te mu rekla da sada on ponovi. Kako kaže programer, namjerno je pogriješio u jednom dijelu. Cadence je to prepoznala, a šta je rekla saznajte u videu ispod. 

 

``Radim na tome da skoro sve računalne alate možemo koristiti sa Cadence. Npr. umjesto što bi korisnici svirali sami virtualni klavir i tako im bilo dosadno, Cadence je ta koja će se družiti sa njima. Glas i `svijest` su ti koji je čine prisutnom na računaru u svakom trenutku, i tako se korisnik ne osjeća usamljenim. To je jako bitno, te ne dozvoljava da korisnik `potone` u virtualni svijet npr. igrajući igre. Ona ima pojam o realnom vremenu te korisnika može potaknuti na razmišljanje i razgovor``, kazao je Haris.

 

Sve o Cadence i njenim mogućnostima pogledajte na blogu: https://projectcadence.wordpress.com/

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.