x

Carbonara (bijele) špagete!

Rimljani tvrde da su izmislili recept za špagete Carbonara. Drugi tvrde da je ovaj recept izmišljen poslije drugog svjetskog rata, kada je na crnom tržištu bilo moguće kupiti samo jaja i slaninu, od američkih vojnika. 

Ovaj recept možete pripremati sa slaninom, ili šunkom.

 

Sastojci

 

320 g špageta

 

100 g slanine isječene na deblje šnite

 

2 cijela jajeta i 1 žumance

 

3 kašike pavlake za kuvanje (po želji)

 

4 kašike rendanog pekorina

 

3 kašike maslinovog ulja

 

1 čen bijelog luka

 

so i biber

 

Priprema

 

Isije­ci­te sla­ni­nu na koc­ki­ce. Si­paj­te ulje u ve­ći, du­blji ti­ganj u ko­ji će ka­sni­je ko­mot­no mo­ći da sta­nu i špa­ge­te, pa sa­če­kaj­te da se za­gri­je. Spljo­šti­te čen bije­log lu­ka, olju­šti­te ga i uba­ci­te u ti­ganj, sa­če­kaj­te da aro­ma­ti­zu­je ulje na umje­re­noj va­tri, pa ga od­stra­ni­te.

 

U ti­ganj do­daj­te sla­ni­nu i pr­ži­te je la­ga­no je pri­ti­ska­ju­ći vi­lju­škom da bi joj se dio ma­sno­će oto­pio, a dio s kr­ti­nom po­stao bla­go reš. Sklo­ni­te ti­ganj s va­tre i osta­vi­te ga sa stra­ne.

 

U ve­li­koj šer­pi sta­vi­te do­sta po­so­lje­ne vo­de da pro­vri. U me­đu­vre­me­nu, u jed­noj či­ni­ji raz­bij­te ja­ja i do­daj­te žu­man­ce, ma­lo so­li i po­la ko­li­či­ne pe­ko­rina, pa la­ga­no mu­ti­te ži­com. Uko­li­ko že­li­te kre­ma­sti­ji sos, sa­da do­daj­te pa­vla­ku.

 

Čim vo­da pro­vri, uba­ci­te špa­ge­te i mije­šaj­te ih vi­lju­škom. Po­klo­pi­te šer­pu, sa­če­kaj­te da vo­da po­no­vo pro­vri, pa sklo­ni­te po­klo­pac i od ovog tre­nut­ka ku­vaj­te ih ono­li­ko mi­nu­ta ko­li­ko je na­zna­če­no na pa­ko­va­nju.

 

Mi­nut prije ne­go što ocije­di­te špa­ge­te, vra­ti­te ti­ganj sa sla­ni­nom na ti­hu va­tru. Ocije­di­te špa­ge­te, ali ne pre­vi­še (ne­ka se za­dr­ži ne­ka ko­li­či­na vo­de na nji­ma), pa ih uba­ci­te u ti­ganj i br­zo mije­šaj­te var­ja­čom. 

 

Po­ma­žu­ći se vi­lju­škom, špa­ge­te pre­ba­ci­te u či­ni­ju sa ja­ji­ma, br­zo mje­ša­ju­ći da se ne bi slije­pi­le u go­mi­li­ca­ma, pa ih ras­po­re­di­te u ta­nji­re, za­či­ni­te pre­o­sta­lim pe­ko­ri­nom i svje­že mlje­ve­nim bi­be­rom, pa po­slu­ži­te.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.