Carbonara (bijele) špagete!
Rimljani tvrde da su izmislili recept za špagete Carbonara. Drugi tvrde da je ovaj recept izmišljen poslije drugog svjetskog rata, kada je na crnom tržištu bilo moguće kupiti samo jaja i slaninu, od američkih vojnika.
Ovaj recept možete pripremati sa slaninom, ili šunkom.
Sastojci
320 g špageta
100 g slanine isječene na deblje šnite
2 cijela jajeta i 1 žumance
3 kašike pavlake za kuvanje (po želji)
4 kašike rendanog pekorina
3 kašike maslinovog ulja
1 čen bijelog luka
so i biber
Priprema
Isijecite slaninu na kockice. Sipajte ulje u veći, dublji tiganj u koji će kasnije komotno moći da stanu i špagete, pa sačekajte da se zagrije. Spljoštite čen bijelog luka, oljuštite ga i ubacite u tiganj, sačekajte da aromatizuje ulje na umjerenoj vatri, pa ga odstranite.
U tiganj dodajte slaninu i pržite je lagano je pritiskajući viljuškom da bi joj se dio masnoće otopio, a dio s krtinom postao blago reš. Sklonite tiganj s vatre i ostavite ga sa strane.
U velikoj šerpi stavite dosta posoljene vode da provri. U međuvremenu, u jednoj činiji razbijte jaja i dodajte žumance, malo soli i pola količine pekorina, pa lagano mutite žicom. Ukoliko želite kremastiji sos, sada dodajte pavlaku.
Čim voda provri, ubacite špagete i miješajte ih viljuškom. Poklopite šerpu, sačekajte da voda ponovo provri, pa sklonite poklopac i od ovog trenutka kuvajte ih onoliko minuta koliko je naznačeno na pakovanju.
Minut prije nego što ocijedite špagete, vratite tiganj sa slaninom na tihu vatru. Ocijedite špagete, ali ne previše (neka se zadrži neka količina vode na njima), pa ih ubacite u tiganj i brzo miješajte varjačom.
Pomažući se viljuškom, špagete prebacite u činiju sa jajima, brzo mješajući da se ne bi slijepile u gomilicama, pa ih rasporedite u tanjire, začinite preostalim pekorinom i svježe mljevenim biberom, pa poslužite.
Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.