x

Da li je dječije laganje zdravo?!

Prema brojnim istraživanjima razvojnih psihologa djeca su sposobna da lažu već na uzrastu od dvije godine, tačnije oko 30% djece na tom uzrastu ponekad govori neistine .Na uzrastu od pet godina taj procenat je mnogo veći - čak 80%.

Ovako velika učestalost laganja kod djece na ranim razvojnim uzrastima ukazuje da je taj fenomen na neki način zajednička karakteristika rane životne dobi .Ali,da li je i zdrava? Po mišljenju stručnjaka iz oblasti razvojne psihologije dječije laganje je zapravo zdravo, normalno i indikator je pozitivnog psihološkog razvoja i funkcionisanja. Oni navode dvije ključne sposobnosti koje dijete mora da ima da bi uopšte moglo da laže.

 

Prvo, djeca moraju imati, kako su to oni nazvali sposobnost „čitanja misli``. To podrazumijeva svijest o tome da su njihove misli odvojene od misli drugih ljudi. Ono što ja znam drugačije je od onoga što drugi znaju, drugim riječima „Znam da ti ne znaš ono što ja znam“.

 

Druga ključna stvar je samokontrola. Tu se misli na dječiju sposobnost da kontrolišu svoj govor, facijalnu ekspresiju, emocije i govor tijela. Da nije tako, da li bismo im tako često povjerovali?

 

Istraživanja pokazuju da su djeca koja imaju razvijene ove sposobnosti bolji i sofisticiraniji“ lažovi“ već na ranom uzrastu. Može se dakle zaključiti da je dječije laganje ustvari pozitivno povezano sa inteligencijom i kreativnošću.

 

Dalje, mi se ne rađamo sa moralnim „kompasom“. Njega izgrađujemo iskustvom, učeći, istražujući i na osnovu povratnih informacija koje dobijamo iz okruženja. Na najranijem uzrastu naše ponašanje motivisano je principom zadovoljstva, tj. radimo ono šta želimo a izbjegavamo ono što nam nije drago. Upravo to je i osnovni motiv dječijeglaganja u najvećem broju slučajeva. Izbjeći kaznu i negativne posljedice (zbog razbijenog tanjira ili udaranja drugara) ili doći do nečega pozitivnog (pažnja, nagrada, ili omiljena igračka).

 

Na kraju iako laganje nije nešto što bismo trebali hrabriti kod svoje djece, ne treba zaboraviti da je ono zapravo normalan dio psihološkog razvoja, i da rijetko poprima patološke oblike. Zapravo, kako smo rekli, ono je čak i pokazatelj normalnog intelektualnog  razvoja djeteta. Dakle, iako može zvučati neobično: kad dijete na ranom uzrastu laže, roditelji mogu biti zadovoljni.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.