x

Da li je ovo energent budućnosti?!

Metan-hidrat se sve češće pominje kao supstanca sa još većim energetskim potencijalom i eventualnom isplativošću.

Iako je u posljednje vrijeme u fokusu energetskih istraživanja i eksploatacije gasa i nafte iz škriljaca, sada se pominje i metan-hidrat kao supstanca sa još većim energetskim potencijalom i eventualnom isplativošću.

Hidrat metana ima strukturu ``salate``: smrznuti molekuli vode opkoljeni su oko metana i formiraju naizgled neobično parče leda. Međutim, kada približite šibicu ovom ``ledu`` on počne da gori. Konoko Filips u svojoj laboratoriji oko bušotine na Arktiku pokušava da ustanovi najbolji način eksploatacije ovog materijala. 

``Geolozi su uzbuđeni zbog ovog hidrata zbog načina na koji zaleđena voda zarobljava metan i skladišti njegov energetski potencijal``, kaže profesor geoloških nauka sa Univerziteta u Teksasu Piter Flemings. Osim hladnih vremenskih uslova za formiranje ovih hidrata potrebno je i okruženje visokog pritiska, pa se oni najviše mogu pronaći ispod sedimenata pod dubokim ledenim vodama Arktika. 

Administracija za energetsko informisanje (EIA) procjenjuje da metan-hidrati sadrže više ugljenika nego sva ostala fosilna goriva na planeti zajedno. EIA smatra da se pod ledom nalazi najmanje 100.000 biliona kubnih stopa prirodnog gasa. Poređenja radi, EIA je u 2013. procijenila da je ukupan potencijal gasa iz škriljaca oko 7.000 kubnih stopa.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.