x

Da li znate koji su gradovi izgrađeni samo zbog turista?!

Ovi gradovi nemaju neku istoriju ni kulturu, a jedan od razloga zbog kojih su izgrađeni je taj da bi privukli što veći broj turista.

Kankun, Meksiko

 

Ovdje gotovo ništa nije postojalo do 1970. godine, kad su vlasti odlučile napraviti turističku meku. Tad je Kankun brojao tek tri čovjeka, a danas, 45 godina poslije, dom je više od 200 hotela i njegovim stanovnicima se naziva 723 hiljada ljudi. Luksuzni rizorti i golf tereni ono su što danas nudi, a ovdje odmaraju neki od najbogatijih ljudi svijeta.

 

Atlantik Siti, SAD

 

Do 1853.godine ovdje takođe ništa nije postojalo, da bi tada niknuo prvi u nizu hotela. Saobraćajnica je stigla 17 godina kasnije, a njome su na odmor počeli dolaziti i gosti. Za vrijeme prohibicije ovdje se točio alkohol, a prije 40 – ak godina glavna atrakcija postale su kockarnice, a gosti i danas u Atlantic Sity najviše dolaze radi ruleta, i sličnih stvari.

 

Las Vegas, SAD

 

Nastao u pustinji Nevade 1905., kao jedna od stanica za vozove. No, legalizacijom kockanja dvadesetak godina kasnije grad je doživio bum, počeli su se otvarati razni hoteli, održavati elitni sportski događaji i danas je Las Vegas grad zabave. Svake godine ga posjeti 40 miliona ljudi, a ovdje je posebno povoljan i hotelski smještaj, kako bi turisti što više novca mogli da ostave u kazinima, piše punkufer.hr.

 

Dubai, UAE

 

Najsjajniji grad Bliskog istoka nije oduvijek bio ovako glamurozan. Kad bi npr. mogli vratiti u 18. vijek, na mjestu Dubaija zatekli bi samo maleno ribarsko selo. Iako je u nekoliko navrata pokušavao sa širenjem, uzlet Dubaija počeo je tek 1948. godine, s velikim ulaganjima šeika Al Maktouma. Prvi hotel otvoren je 1959.godine, a kada je nakon nekoliko godina otkrivena i nafta, populacija Dubaija je uskoro porasla 300 posto. Danas je u njemu bogatstvo gdje god se okrenete, a posebno je zanimljivo ostrvo u obliku palme, gdje su kuće kupili neki od najbogatijih stanovnika svijeta i gdje je hotele otvorilo tridesetak velikih hotelskih lanaca.

 

Awaza, Turkmenistan

 

Neki ``turistički gradovi`` su nastali pobjedom ambicije nad razumom. Jedan od slučaja je i Awaza, za koju je planirano da bude biser na Kaspijskom jezeru. U izgradnju su uložene milijarde, a danas se ovdje nalaze mnogi ekstravagantni i skupocjeni hoteli. Jedini je problem što se Awaza nikako ne može promovisati kao poželjno i elitno turističko odredište, iz razloga što je i u sred ljeta Kaspijsko jezero prehladno za kupanje i ljetne radosti.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.