x

Ekstremna ljepota: Veličanstvene litice Norveške!

Norveška je definitivno jedna od najljepših zemalja na svijetu ako je suditi po prirodnim ljepotama, no ako idemo ocjenjivati litice onda je svakako broj 1. Ako ste ljubitelj strmina, visina, svježeg vazduha i adrenalina, jasno vam je da su ovaj tekst i slike namijenjeni upravo vama!

Lude litice doslovno zovu ljude da se popnu na njih. Idealne su za skakanje padobranima i let zmajevima. Avanturisti, fotografi, pješaci i penjači uživaju u veličanstvenim pogledima koji se pružaju s njih. S liticama dolaze i vodopadi, tako je i Norveška puna predivnih vodopada koji se strmoglavljuju prema rijekama i jezerima u podnožju. 

 

Evo nekoliko predivnih litica sa sjevera Europe:

 

Preikestolen 

 

– masivna litica nalazi se 604 metara iznad fjorda Lysefjord. Ova litica jedna je od najvećih norveških atrakcija.

 

Trolltunga 

 

– ovdje je doslovno riječ o kamenu koji strči iz planine Odda. Prevod bi značio - trolov jezik.

 

Brunich Guillemot 

 

– nalazi se na medvjeđem ostrvu usred Barentsovog mora. Pogled ćete vjerovatno morati dijeliti s istoimenim pticama...

 

Hornelen 

 

– ovo je najviša litica u Evropi sa svojih 860 metara. Dugo vremena služila je kao orijentir mornarima koji su plovili ovim morima, a danas uglavnom za skakanje base-padobrancima.

 

Kjeragbolten 

 

– ovdje je riječ o masivnoj kamenoj gromadi koja je „zaglavila“ između dvije planine i nalazi se iznad fjorda Lysefjord. Potrebno je dosta hrabrosti da bi čovjek stao na ovaj kamen i isprobao građevinske sposobnosti majke prirode.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.