x

Evo odgovora: Može li muškarci i žene da budu samo prijatelji?!

U pitanju je jedno od najstarijih pitanja koje podjednako muči muški, kao i ženski rod – Da li platonska veza između dvije osobe suprotnog pola zaista može da postoji bez imalo privlačnosti?

Za sve one koji su uvjereni da muškarci i žene jednostavno ne mogu da budu „samo“ prijatelji, nova studija objavljena u žurnalu „Evolutionary Psychology“ ima zadovoljavajuć odgovor. Istraživanje sprovedeno u Norveškoj otkrilo je da se muškarci i žene u osnovi ne razumiju. Ona njegove seksualne signale vidi kao prijateljstvo, dok on njene signale prijateljstva vidi kao seksualno interesovanje.

 

Istraživači su takođe primjetili da su muškarci u velikom broju slučajeva preuveličavali seksualno interesovanje žena, dok su ženski učesnici studije izjavili da su njihove prijateljske akcije u prosjeku bile pogrešno protumačene barem četiri puta u prošloj godini.

 

Pojedini naučnici smatraju da do ovog muškog „pretjerivanja“ dolazi zato što muškarci žele da smanje potencijalne „greške“ u odabiru partnera – kada je u pitanju prirodna selekcija, muška mogućnost da se razmnožava je ključna, tako da ne smije da propušta bilo kakvu priliku.

 

Ranije studije su takođe pokazale da su muškarci češće privučeni svojim ženskim prijateljima i da češće smatraju da seksualno privlače žene – iako to nije slučaj.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.