x

Facebook korisnicima plaća odštete 20 miliona dolara!

Oko 614.000 korisnika čiji su se lični podaci pojavili u reklamama na ovoj društvenoj mreži bez njihove dozvole, dobit će odštetu od po 15 dolara u okviru sudskog poravnjanja.

Oko 614.000 korisnika “Fejsbuka” čiji su se lični podaci pojavili u reklamama na ovom veb sajtu bez njihove dozvole, dobit će odštetu od po 15 dolara u okviru sudskog poravnjanja koje će koštati ovu kompaniju 20 miliona dolara.

Dio novca dobit će organizacije za zaštitu privatnosti na internetu.

Imena i slike oko 150 miliona korisnika “Fejsbuka” korišteni su u sponzorisanim tekstovima, ali su pravo na nadoknadu stekli samo oni koji su ranije ove godine odgovorili na elektronsko pismo od “Fejsbuka” o ovom pitanju, prenio je Bi-Bi-Si.

Isplatu je odobrio sud u SAD poslije tužbe koju je protiv “Fejsbuka” podiglo pet lica 2011. godine.

Sudija Ričard Siborg priznao je da je nadoknada od 15 dolara relativno mala, ali je rekao da nije utvrđeno van svake sumnje da je “Fejsbuk” prekršio zakon, pošto podnosioci tužbe nisu mogli dokazati da su zbog ovoga pretrpjeli bilo kakvu štetu.

Sud je procijenio da je društvena mreža ovom reklamnom kampanjom zaradila oko 73 miliona dolara.

Od “Fejsbuka” je zatraženo da izmijeni obavještenje o pravima svojih korisnika i da im ponudi više informacija i kontrole nad korištenjem ličnih podataka.

Izvor: seebiz.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.