x

Ferrari ima novo auto za utrkivanje – 488 Challenge!

Ferrari je ponosno predstavio novi model zvan 488 Challenge. Ujedno je to najsnažniji, ali i najbrži Challenge model kojeg imamo priliku gledati kako juri.

Dosljedno dosadašnjoj tradiciji, Ferrari je relativno nedavno i službeno predstavio svoju svježu Challenge verziju novog modela 488, a koja je namijenjena nesiromašnim vlasnicima koji se vole natjecati u okviru Ferrari Challenge trkaćeg natjecanja. Podsjetimo, Ferrari Challenge seže još od 1993. otkad utrkivanjem uveseljava svijet i svoje potkožene vozače.

 

Svoj službeni debi je ovaj Ferrari 488 Challenge imao na završnoj svečanosti natjecanja. To je, naravno, popularno Finali Mondiali događanje, koje se ove godine našlo na čuvenoj Daytona stazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Kraj godine u natjecateljskom smislu se dostojno proslavio, a to je izgledalo ovako:

 

Ovaj novi automobil dolazi s ponekim novostima u odnosu na svog prethodnika 458. I to ne baš sićušnim novostima. Iako njegov markantni izvanjski izgled podsjeća na 458 Challenge model, ovaj novajlija ipak ima neke razlike. Za početak, izmijenjen je aero paket, zatim su novi postali prednji i stražnji odbojnik, kao i bočni usisnici zraka te veliko stražnje krilo. Što sve zajedno pospješuje cijelu efikasnost aero paketa za 10%.

 

Lista stvari koje su poboljšane sadrži hlađenje kočnica i hladnjaka, ali i efikasnost zadnjeg spojlera. Dakle, otpor zraka manji, downforce veći. Poboljšan je i mjenjač (skraćivanjem prijenosa dobio je 10% bolje ubrzanje od prethodnika) te je reprogramiran motor. A kad smo kod motora…

 

Ovaj automobil se može pohvaliti 3,9-litarskim V8 turbo motorom, koji magično čini ovaj 488 Challenge najsnažnijim Challenge modelom zasad. U pitanju je 670 KS. Svi ga se sjećamo, to onaj fensi motor godine, a ovdje se možete podsjetiti kako izgleda njegovo „rađanje“. No, dosta s dramatiziranjem. Udijelimo još koji kompliment zvijezdi ovog teksta.

 

Ovaj najimpresivniji Challenge primjerak je napravljen tako da sve ono što nije odviše nužno – nije ni stavljeno. Samo spartanski i ogoljeno (ok, ovo je možda i pretjerivanje) je novi moto koji slijedi misao da treba automobil olakšati što je više moguće. To je i napravljeno. Nije onda ni čudo da je postavio novi rekord na testnoj Fiorano stazi s vremenom od jedne minute i 15 i pol sekundi. Naravno da je time ostavio Challenge 458 EVO iza sebe.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.