x

Ferrari ima novog monstruma u ponudi!

Maranello usprkos miješanoj salati koju današnje tržište automobila predstavlja ipak uvijek pronađe način da nas sve zajedno natjera na nekontrolirano ispuštanje sline iz usta.

Znate li koji je najjači Ferrarijev model svih vremena, čiji motor nema nikakvo umjetno disanje i nije parcijalno pogonjen elektro-šokovima?

 

E pa ne znate, jer je riječ o trik-pitanju.

 

Doduše, donedavno biste bili u pravu ako ste kojim slučajem pomislili na 6,3-litarski V12 motor upakiran u model F12, odnosno F12 TDF, ali od danas taj odgovor više nije točan, jer su se u Maranellu i opet primili posla, te je ljestvica prirodno-aspiriranog ludila na četiri kotača još jednom podignuta.

 

Ukratko, Ferrari je upravo predstavio svoj najnoviji GT-automobil za mentalno poremećene ovisnike o adrenalinu.

 

Novi se model naziva 812 Superfast i u pravilu jako nalikuje gore spomenutom modelu F12.

 

Razlozi za to su vrlo jednostavni i svode se na svojevrsnu lijenost dizajnera koji tijelom ovog najnovijeg modela nisu htjeli zastraniti od već poznatog (i iznimno poželjnog) teritorija kojim kroči već poznati model koji nazivom zvuči kao da je nazvan po posljednjoj funkcijskoj tipki na tipkovnici. No tko ih može kriviti, s obzirom na činjenicu da F12 i dan-danas izgleda toliko prokleto dobro?

 

Dakle, ako ćemo cjepidlačiti, reklo bi se kako Ferrari 812 Superfast izgleda „već viđeno“ i samim time „ne baš posebno“, ali to je samo prvi dojam – i to onaj krive vrste.

 

Razlog je jednostavan i sveden na mnoštvo detalja koji cjelinu 812-ice čine apsolutno unikatnom i izuzetno posebnom, ali na to smo već ionako navikli, pa oko tog dijela priče i ne bi trebalo trošiti puno riječi.

 

Uostalom, ono po čemu je 812 Superfast najposebniji, nema nikakve veze s dizajnom, već se svodi na detalj koji je golim okom jednostavno nevidljiv, a to je (ako ćemo vjerovati najavama) posljednji prirodno-aspirirani V12-motor koji će Ferrari nuditi u sklopu svoje ponude modela.

 

Da, dobro ste pročitali – V12 bez dišnih pomagala i elektrifikacije polako i sigurno odlazi u povijesne knjige, pa ako već po ničemu drugom, onda je 812 Superfast zbog te najave jedan od najposebnijih Ferrarijevih modela svih vremena.

 

Sam motor je u najkraćim crtama apsolutno čudo(vište) i to nije pretjerivanje. Kao dokaz tome izuzev V12-konfiguracije vrijedi spomenuti i 6,5 litara zapremine, te čak 800 konja s kojima ovaj automobil raspolaže u posve tvorničkom izdanju.

 

U usporedbi s prethodnikom, odnosno s modelom F12, to je čak 60 konja više, a tu je i neizostavni okretni moment (buraz) koji u sklopu ovog automobila dolazi s brojkom 718. Dakle u smislu ovozemaljskih usporedbi zaboravite sva svjetska čuda, jer je ovaj automobil moguće eventualno usporediti sa „Zvijezdom smrti“ – i to onom velikom iz pretposljednjeg nastavka sage o „Ratovima zvijezda“.

 

Sva ta snaga na cestu se putem najnovijeg Ferrarijevog mjenjačkog sklopa s dvije spojke prenosi na stražnje kotače ogromnih dimenzija. Ovjes je pravo moderno remek-djelo, a ovaj se Ferrarijev model može pohvaliti i s dugo-očekivanim električnim sustavom skretanja, koji upravo na ovom modelu doživljava svoju premijeru.

 

Prema navodima od strane proizvođača, mjenjački sklop mijenja brzine mali milijun puta brže od treptaja oka (što je, pretpostavljam, jako brzo), a performanse koje sva ova sila tehnologije postiže u praksi, u stanju su fascinirati čak i one koje automobili ne zanimaju baš previše.

 

Uglavnom, ako bi se sve svelo na suhoparne brojčane navode, onda vrijedi reći kako se ubrzanje od nule do stotinu kilometara na sat odvija unutar nekih 2,9 sekundi, dok maksimalna brzina debelo prelazi brojku 300, odnosno iznosi nekih 340 km/h.

 

Uglavnom, kako u ovom momentu Ferrari 812 Superfast i nije opisan u cijelosti, već se pojedini detalji čuvaju za trenutak kada salon automobila u Ženevi ponovno otvori svoja vrata, jasno je da bi masa detalja mogla biti izvučena iz dojmova i pretpostavki. Pa kako bi to definitivno bilo krivo i sasvim nepotrebno, laganim bih korakom izbjegao takav način prezentiranja jednog od najvažnijih automobila ove godine (a i šire).

 

Umjesto toga radije biram sačekati kompletan set informacija i ovom se modelu posvetiti još koji puta, jer kao posljednji V12-Mohikanac ovaj Ferrari to definitivno zaslužuje.

 

…a za sve one kojima je naziv „Superfast“ smiješan ili ih pak podsjeća na “Made in Taiwan” autiće u mjerilu 1/43, vrijedi napomenuti kako su neki od najvažnijih Ferrarijevih trkaćih modela iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća imali upravo taj sufiks.

 

Samim time je jasno vidljiva inspiracija za ovaj model, a time pak istog momenta postaje jasno i kako Ferrari s ovim modelom nije poželio samo dobro zaraditi, već po tko zna koji puta fascinirati svijet automobila i sve one koji ga na ovaj ili onaj način prate.

 

I zato je 812 Superfast jednostavno zakon, ustav i intergalaktički pravilnik s jedne strane, dok s one druge po tko zna koji puta predstavlja apsolutnu demonstraciju sile.

 

Stoga ovaj kratak osvrt može završiti samo na jedan način – ponavljanjem opće poznate uzrečice iz sveg glasa: „Forza Ferrari“.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.