x

Ford GT vs McLaren 675LT – dvije krajnosti autoindustrije!

Iako je već i vrapcima na grani jasno kako neki od proizvođača automobila vole ići u krajnosti kad je u pitanju luksuz, a što rezultira sve češćim pojavljivanjima modela koji letvicu (ne)normalnosti dižu u nebesa, gotovo ne postoji neki novitet koji bi nas mogao iznenaditi. Međutim,  tu i tamo se pojavi koji … 

Na sveopće oduševljenje ljubitelja lika i djela Forda,  Ford GT napokon je ugledao svjetlo dana i odmah nakon toga oborio dva rekorda. Prvi od njih će ujedno biti zapisan i u povijesti Forda, a tiče se maksimalne brzine. Naime, novi Ford GT razvija maksimalnu brzinu od ni manje ni više nego 350 km/h što ga čini najbržim modelom koji je ikada izašao iz tvornice Forda.  Naravno, kako sve ne bi ostalo samo na papiru, Ford je isproban na Calabogie Motorsports Park stazi gdje je elegantno i bez većih problema oborio rekord za koji su neki tvrdili da je nedodirljiv, a drži ga McLaren 675LT (2:10.8 minuta), odnosno Ferrari 458 Speciale, koji je doduše nekoliko sekundi sporiji od 675LT.

 

Za novi rekord zaslužan je V6 bi-turbo agregat zapremnine 3.5 litre koji razvija 647 konjskih snaga pri 745 Nm okretnog momenta. Naravno, uz spomenuti motor Ford je u novi GT ugradio niz različitih inovacija i sustava. Ne treba posebno naglašavati gotovo idealan omjer masa/snaga koji iznosi 2/1 i sustav za optimiranje aerodinamičnog potiska. U svojem priopćenju za javnost Ford je izjavio kako nije iznenađen novim rekordom te naglašava kako je i očekivao ovakav ili sličan rezultat svojeg EcoBoost V6 agregata.

 

Iako je McLaren izgubio svoj rekord zadržao je svoje dostojanstvo i ekskluzivnosti cijenom koju Ford, ali i brojni drugi konkurenti, neće tek tako moći nadmašiti. Primjerice serijska verzija 675 LT stoji oko 372.000 dolara što ga svrstava u sam vrh najskupljih automobila danas. Međutim, postoje kupci kojima je ta cijena premalena, odnosno koji bi htjeli da njihov primjerak McLarena izgleda sasvim drugačije od drugih. U tom slučaju u pomoć uskače posebni odjel simbolično nazvan – McLaren special operations.

 

Dizajneri i inženjeri koji rade u sklopu spomenutog odjela mogu svaku želju pretvoriti u stvarnost uz uvjet da kupac ne pita za cijenu.  Primjerice, posljednji specijalni 675 LT ima cijenu od čak 820.000 dolara, a što je jednako godišnjem proračunu kakvog manjeg grada u Hrvatskoj.

 

Osim toga, za spomenuti iznos bez ikakvih problema može se kupiti 18 primjeraka Toyota Camry-a, još jedan primjerak običnog 675 LT ili pak ljepšoj polovici pokloniti više tisuća štikli koje na sebi imaju ugrađene Swarovski kristale.

 

Međutim, glavno pitanje koje se postavlja je što je toliko posebno u 675 LT? Šminka. Naime, luksuzni McLaren na sebi ima posebnu boju ispod koje se mogu vidjeti karbonska vlakna od kojih je načinjena čitava karoserija. Naravno, tu je i specijalno oblikovan bedž, a sve zajedno rezultiralo je i više nego atraktivnim izdanjem.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.