x

Ford slavi 80. godina Ute modela!

Ovih dana, Ford slavi punih osamdeset godina postojanja Ute modela, čija je istorija počela još davne 1933. godine, kada je Hubert French, rukovodilac Ford Australia, primio pismo jedne gospođe, koja je bila udata za farmera.

U tom pismu, gospođa mu je navela da ona i njen suprug ne mogu da sebi priušte kupovinu automobila i kamioneta, a da im je jedan automobil prijeko potreban za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Između ostalog, ona je navela da im je potreban i neophodan za odlazak u crkvu nedjeljom i prevoz robe ponedjeljkom, kad idu na pijacu. Nakon što je obrazložila svoje probleme, pitala je gospodina Frencha da li može da riješi njihov problem.

Frencha je oduševilo ovo pismo, pa ga je odmah pokazao dizajneru, Lewis Banditu, koji je kao odgovor na to pitanje dizajnirao model Ute. Njemu je dodijelio V8 motor i transmisiju od samo tri brzine. Prvi Ute model proizveden je 1934. godine, a u periodu od 1940. do 1954. godine, prodato je 22.000 jedinica. Nakon njega, proizveden je Falcon Ute, koji je predstavljen 1961. godine, a nakon toga prodato je još 455.000 jedinica. 

Izvor: automoto.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.