x

HARAJU CRIJEVNE INFEKCIJE: Češće perite ruke, izbjegavajte soseve i majoneze tokom ljeta!

BEOGRAD - Visoke temperature koje uslovljavaju brže kvarenje namirnica, ali i loše životne navike kao što je neredovno pranje ruku, dovode do čestih crijevnih infekcija tokom ljeta. Ljekari kažu da se veći broj pacijenta sa stomačnim tegobama javlja svakog ljeta i da se ovo u tom pogledu ne razlikuje od drugih.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije ``Dr MIlan Jovanović Batut`` od početka godine u Srbiji je registrovana 61 epidemija crijevnih zaraznih bolesti u kojima je obolelo ukupno 597 osoba, a njih 167 je moralo na bolničko liječenje.

 

U junu i julu bilo je 19 epidemija. Najčešće se registruju epidemije salmoneloze i od početka godine bilo ih je 24.

 

``Ove godine nije povećan broj oboljelih od crijevnih infekcija u odnosu na prethodne godine. Sezona stomačnih tegoba počinje sa toplim danima, povećanim i produženim boravkom ljudi u prirodi, dakle krajem maja, početkom juna i traje sve do septembra``, kaže direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

 

Tokom vrelih, ljetnjih dana namirnice se brže kvare, zahtijevaju striktne mjere čuvanja i to ne samo one koje se kupuju na kioscima, već i one koje spremaju kod kuće i nose u prirodu.

 

``Ljudi su često u prirodi, nose sa sobom hranu i konzumiraju je, a da prethodno ne operu ruke. Sve su to faktori rizika koji doprinose razvoju crijevnih virusnih, ali i bakterijskih infekcija``, rekao je Stevanović.

 

Osnovna i najbolja preventivna mjera za sve infektivne bolesti jeste pranje ruku, a zatim koristiti samo sveže pripremljenu hranu tokom ljetnjih dana.

 

``Treba izbjegavajti lako kvarljive namirnice kao što su različite vrste soseva, majoneza i svega onoga što se lako kvari na visokim temperaturama. Koristite namirnice koje su dobro termički obrađene - kuhana hrana je najbezbjednija kada su temperature visoke``, zaključio je on.

 

Creijvne infekcije su praćene povišenom temperaturom, povraćanjem i dijarejom, što može dovesti do dehidratacije organizma.

 (Kurir.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.